Раздвоеният живот на китайците

21495
Раздвоеният живот на китайците

Проституцията и моралното блюстителство не се връзват много. Не и в Китай обаче, където платената любов и свободният секс процъфтяват, а в същото време сексуалният свян и девствеността са издигнати в норма и култ.

"Как да заблудя съпруга си в първата брачна нощ?" - Много млади китайки  са загрижени как да скрият от половинката си, че той не им е първият мъж в живота. Жени ли се, китайският мъж и до ден-днешен встъпва в брака с отколешната представа, че булката непременно трябва да е девственица. Точно по тази причина много млади китайки възстановяват девствената си ципа. Въпросната хирургическа манипулация излиза кръгло 500 евро и все повече лекари се специализират в тази услуга. За по-неплатежоспособните пациентки в интернет и в секс-магазините се предлагат изкуствени хименни ципи, които при допир изпускат червена течност. "Отново девственица за 5 минути" - гласи едно от рекламните послания.

3/5 са имали секс преди женитба

Китайците завземат Пирея

Китайците могат да помогнат на рухналата гръцка икономика - в това са убедени все повече гърци. При пристигането на първите китайски ф...

Девствеността е дълбоко вкоренена в психиката на китайците и най-закостеняла е тя в съзнанието на хората от селските райони, казва американският журналист и блогър Ричард Бъргър. Той е първият чужденец от по-ново време, който е написал книга за съвременните тенденции в сексуалния живот на китайците. "Зад червената врата" е разказ за една страна с доста противоречиво отношение към темата за секса.

Проституцията изживява бум днес в Китай - както в големите градове, така и в дълбоката провинция стотици хиляди платежоспособни мъже подържат платени любовници, пише Бъргър. По официални данни от 2010 година 1/5 от двойките в Китай са правили секс още преди да сключат брак помежду си. Експерти твърдят, че реално делът им е 3 пъти по-висок. Същевременно китайците си остават дълбоко консервативни хора, което личи от острата им съпротива срещу въвеждането в училищата на часове по сексология, пише американският журналист.

Преди важни партийни конгреси комунистическите функционери провеждат демонстративно хайки за проститутки и сутеньори. А ако някой политик изпадне в немилост, държавно контролираната преса не пропуска да извади на показ пикантни подробности от интимния му живот, в който обикновено винаги се намира по някоя и друга любовница.

Кога девиците даравят вечен живот

При това китайците не винаги са били такива. Точно обратното дори - за даоистите, които познаваме като привърженици на учение, съчетаващо елементи от религията и философията, сексът е бил важен фактор за добро здраве и дълъг живот. А някои даже са смятали, че той правел хората безсмъртни. Така например в представите на даоистите мъжът можел да доживее до 3 хиляди години, ако е спал с достатъчно много девици. Очевидно даоистите изобщо не ги е било грижа за жената.

Църква в пазвата на държавата

Руската православна църква не критикува държавата. Тя е лоялен партньор и крепител на властта, на който може да се разчита. Така беше ...

Древният философ Конфуций, на когото днешните комунисти в Китай често се позовават, също не е виждал нищо нередно в секса. Той пише, че в началото на управлението на династията Сонг (960-1279) сексът и еротиката били неделима част от делника на хората, а платената любов била напълно легална. По-късно, с малки прекъсвания при династията Минг, срамежливостта по въпросите на сексуалността завладява Китай. Дълго време се е смятало, че "небесните принципи" не могат да бъдат нарушавани от някакви си "човешки сласти". Да държат конкубинки е било разрешено само на благородниците.

Проституцията - буржоазeн остътък?

През 17-ти век в Китай изчезват еротичната литература и еротичните рисунки, а когато през 1911 г. пада от власт последният китайски император, новите управници на страната забраняват проституцията и съжителството с любовници. Китайските комунисти при Мао Дзедун, който през 1949 г. провъзгласява Китайската народна република, са повече от консервативни. Върховата си точка антисексуалната кампания в страната достига по време на т.нар. Културна революция (1966-1976), започната от Мао като разправа с вътрешнополитическите му противници. Тогава жените се обличат като мъже, гримът и накитите биват презирани, любовта се обявява за нещо, което отклонява хората от идеите на революцията, а проституцията - за буржоазна отживелица.

Едва след смъртта на Мао през 1976 г. Китай се връща към по-либералните нагласи. Днес все повече двойки се развеждат и изневерите са най-честата причина за това. Отношението на китайците към секса си остава обаче все още раздвоено между старите норми и разкрепостяването от тях.

Източник: Дойче веле

Гръцката душа умира

Те са гневни, болни, бедни. Те изживяват тежка колективна травма. Кризата и последиците от нея разболяха целия народ. Ще издържи ли г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com