Китайците завземат Пирея

21786
Китайците завземат Пирея

Китайците могат да помогнат на рухналата гръцка икономика - в това са убедени все повече гърци. При пристигането на първите китайски фирми обаче настроенията сред местните не били никак възторжени. Защо ли?

Когато преди три години китайската фирма "Cosco" получава концесия за Перама - западната част на пристанището в Пирея, много гърци са искрено възмутени: скандират "Cosco, go home!" и барикадират подстъпите към доковете. Хората недоволстват и от това, че за закъснение от 10 минути китайците взимат по 10 евро глоба. Но постепенно големите протести утихват - вече все повече местни хора вярват, че китайската фирма може да помогне на рухналата гръцка икономика.

Достойнствата на китайците

Робините на Дубай

Тя е етиопка и е на 23 години. Работи като домашна прислужница в Дубай. Заминала за емирството, водена от надеждата за по-добър живот....

"Китайците плащат заплати редовно, освен това винаги са любезни и много добре възпитани" - казват хората в Пирея. И не само това - гигантски кораби се разтоварват на пристанището от още по-гигантски кранове. Основата на доковете е укрепена допълнително, така че сега могат се редят по пет контейнера един върху друг, вместо само по два. До май 2013 пристанището ще бъде допълнително уголемено и разширено, така че да могат да се обслужват и кораби с по-голяма водоизместимост.

"Piraeus Container Terminal" /PCT/ - дъщерното дружество на китайския логистичен гигант "Cosco", е инвестирало в Пирея общо 300 милиона евро през последните три години. 270 души са започнали работа благодарение на този факт, като от тях само седем са китайци. Още 800 работни места във фирмите-доставчици зависят непосредствено от китайската фирма. А инвеститорът има и още по-амбициозни планове: сътрудничеството с атинското летище "Елефтериос Венизелос" е договорено още преди две години, а от средата на ноември 2012-та е факт и сътрудничеството с гръцките железници.

Според тези планове Пирея трябва да се превърне в средище на търговията между Азия, Африка и Европа. Централното му предимство - скъсява пътя на корабите, които могат да избегнат околния маршрут през Гибралтар до Ротердам или Хамбург. Вместо това стоките от Изток и Юг ще се прехвърлят в Пирея на по-малки кораби или на влакове, за да отпътуват по-нататък към Централна и най-вече към Източна Европа.

Има още какво да се прави

Туристическа Русия пред борба

Занемарени хотели, навъсен персонал, лоша инфраструктура - Русия не е особено привлекателна като туристическа дестинация. Но тъй като ...

Само че железопътното трасе през Гърция е недостатъчно и остаряло, липсват тунели и мостове. Китайският генерален директор на PCT капитан Фу Ченги обаче е убеден, че модернизирането на железопътната мрежа ще потръгне бързо, ако няколко големи логистични фирми обединят усилията си в името на тази цел.

"Бъдещето пред нас е светло", казва широко усмихнат китаецът. Нестабилното политическо положение в Гърция очевидно не го безпокои ни най-малко - той е убеден, че гърците са достатъчно разумни да разберат какво им помага да вървят напред. "Коя партия държи властта си е вътрешен проблем на гърците, в който аз не се бъркам", казва в заключение господин Фу. Безразличието му май наистина е неподправено, защото на стената на кабинета му още висят снимки на бившия премиер Папандреу.

Пристанищната концесия на китайците продължава до 2043 година. Ако фирмата върви добре, това ще се усети и от местните хора. А ако, противно на очакванията, Гърция напусне еврозоната и банкрутира, инвеститорите от далечния Изток имат и подготвен резервен вариант - мощна финансова подкрепа от пекинската централа на "Cosco".

Източник: Дойче веле

Милионният срам на Китай

В милиарден Китай има поне един милион души, заразени с вируса на СПИН. Но не от воденето на безразборни сексуални контакти, а поради ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com