Решението на ЕС за "Хизбулла" – умно или половинчато

10222
Решението на ЕС за "Хизбулла" – умно или половинчато

Израелските политици и еврейските организации изразиха одобрението си към решението на ЕС да определи военното крило на ливанското движение „Хизбула” като терористична организация.

Въпреки приветствията, имаше личности и институции, които изразиха мнението, че решението не е достатъчно категорично, и които призоваха европейските външни министри да включат в черния списък и политическото крило на „Хизбула”.

„Европейците се задоволиха с техните обичайни половинчати и неадекватни мерки и частични решения”, заяви бившият външен министър Авигдор Либерман, който оглавява парламентарната комисия за външната политика и отбраната. Военното и политическото крило на „Хизбула” са „две страни на една и съща монета”, посочи Либерман. Организацията има две оръжия, които принадлежат на един и същи човек – лидера на „Хизбула” Хасан Насрала, подчерта бившият министър, като допълни, че опитът да се подходи към организацията като към структура, която има едно крайно и едно умерено крило, е все едно да се каже, че един човек може да бъде едновременно канибал и вегетарианец.

Президентът на Израел Шимон Перес окачестви решението като „умно и необходимо” и подчерта, че то ще предотврати разпространяването на тероризма в Европа и по целия свят. „Вашето решение представлява послание към терористичните организации и към държавите, които ги спонсорират”, заяви Перес.

Съветът на депутатите на британските евреи приветства решението, тъй като то „ще попречи на операциите на военното крило на „Хизбула” да извършват операции в ЕС”. Организацията обаче призова европейските страни да заклеймят и политическото крило на ливанското движение. „Сега се обръщаме към страните от ЕС, за да предприемат следващата логична стъпка и да забранят цялата организация „Хизбула”, тъй като разделението между военното и политическото крило е изкуствено”, заяви Алекс Брумър, ръководител на международния отдел на Съвета.

Израелският министър на правосъдието Ципи Ливни заяви, че решението ще разобличи групата, която се опитва да добие легитимност чрез политическата си структура. „Най-накрая, след години разговори и обсъждания, „Хизбула” се провали в опитите да се представи като политическа партия”, заяви Ливни. „Сега светът знае, че това е терористична организация”, посочи още Ливни и определи решението като „справедливо и правилно”. Тя допълни, че дори и „Хизбула” да функционира като политическа партия, тя не може да скрие терористичните си дейности зад това.

Заместник-министърът на външните работи на Израел Зеев Елкин заяви, че вотът е бил резултат от многогодишната работа на израелското външно министерство.

Депутатът и министър на енергетиката Силван Шалом приветства решението като „особено значимо” и допълни, че то ще има „много тежки последствия за дейността на терористичната група, която се прикрива зад фасадата на политическа партия”.

Министърът на икономиката също направи изявление, като посочи, че от известно време решението се е превърнало в необходимост.

Таймс ъф Израел

"Хизбула": Решението на ЕС е агресивно и несправедливо

Ливанската шиитска партия "Хизбула" определи като "агресивно" и "несправедливо" решението на ЕС да впише въоръженото й крило в своя спи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com