Русия протестира в G8 заради пропаганда на хомосексуализма

3927
Русия протестира в G8 заради пропаганда на хомосексуализма
В много региони на Русия са приети закони за забрана на пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните

Руската страна отказала да подкрепи част от съвместното изявление на външните министри на страните от „Голямата осморка”, засягаща правата на сексуалните малцинства, съобщи агенция „Новости”. Това заявил пред журналисти на 13 април заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предаде БЛИЦ.
Според него, Русия „счита за недопустимо под предлог за защита на представителите на така наречените сексуални малцинства на практика всъщност да се провежда агресивна пропаганда и да се налага определен начин на поведение и система от ценности, които могат да оскърбят чувствата на значителна част от обществото”.

Рябков отбелязал, че руската страна „не може да се съгласи с опитите за изкуствено отделяне на тази категория лица като самостоятелна група, претендираща на специална защита на своите права и интереси в рамките на международния режим по спазване на правата на човека”. И допълнил, че „в международното право липсват отделни норми, регламентиращи защитата на лица в съответствие с тяхната социална ориентация...”

Особеното мнение на Русия за правата на секс-малцинствата намерило отражение в забележката под общото изявление на „осморката”, което е достъпно на нейния сайт. Бележката под линия стои след текста: „Министрите потвърдиха, че правата на човека и фундаментални свободи от рождение са притежание всички хора – мъже и жени, в това число гейовете, лесбийки, бисексуални и трасгендери. В много страни последните често ги заплашва смърт, насилие, преследване и дискриминация заради сексуалната ориентация”.

Заседанието на външните министри от G8 бе проведено във Вашингтон на 11 и 12 април. Руската делегация беше водена от министър Сергей Лавров.

В много региони на Русия са приети закони за забрана на пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните. Например жителите на Санкт Петербург рискуват да платят глоба за формиране у децата на „изкривени представи за социалната равноценност на традиционните и нетрадиционни брачни отношения”. След като законът в Петербург предизвика вой от страна на руски и чужди правозащитници, МВнР на Русия пусна специално заявление в защита на забраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com