САЩ изплащат 1 млрд. долара на индиански племена

7552
САЩ изплащат 1 млрд. долара на индиански племена
Става въпрос за спор за ползването на индиански земи и собственост

САЩ приеха да изплатят повече от 1 млрд. долара на 41 индиански племена за уреждане на спор за ползването на техни земи и собственост, съобщи американското министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

Това споразумение на стойност 1.023 млрд. долара слага точка на съдебни искове, в някои случаи от преди повече от 100 години, и на 22-месечни преговори между представители на племената и федералното правителство. Това споразумение разрешава по достоен и справедлив начин исторически спорове за управлението на предоставените на племената средства за техните земи и други нефинансови ресурси, които твърде дълго бяха източник на конфликти между индианските племена и САЩ, се казва в комюнике на министъра на правосъдието Ерик Холдър.

"Това споразумение засилва отношенията на правителството с племенните народи и допринася за възстановяването на позитивни работни отношения с техните водачи, както и дава повече власт на индианските общности", каза от своя страна министърът на вътрешните работи Кен Салазар.

Сумата за обезщетението ще бъде взета от специален фонд, предназначен именно за плащане на финансови споразумения по жалби срещу федералното правителство. За момента никое от въпросните 41 племена не е реагирало на споразумението.

Най-малкият град в САЩ се продава за $100 000

Град Бъфорт, Уайоминг, 1 жител. Това населено място се представя като най-малкият град в САЩ. Тази седмица той ще бъде предложен на т...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com