САЩ не искат обсъждане на цените на храните

2502
САЩ не искат обсъждане на цените на храните

САЩ са блокирали инициатива за свикване на извънредна среща на Г20 за обсъждане на ситуацията на световния пазар на храните, на който се отбелязва значителен ръст на цените. Това съобщи британският вестник „Файненшъл таймс”.

Вашингтон, който председателства в новата структура на Г20 – Форум за бързо реагиране, е разпространил заявление, в което отбелязва, че селскостопанските пазари „функционират” и не съществува необходимост от свикване на извънредна среща, подчертава изданието.

Отново скок на световните цени на храните

Световните цени на храните леко са се покачили през септември, приближавайки нивата, достигнати по време на кризата с храните през 2008...

То цитира изявление на представителя на САЩ в Агенцията по храните на ООН Керън Джонсън, която казва, че правителствата на много страни в света, включително най-големите производители на селскостопанска продукция от групата Г20, действат внимателно и отговорно, като не допускат забрани за експорт на хранителни товари, които през 2007 и 2008 година способстваха усилването на колебанията в цените.

Междувременно, цените на продуктите на световния пазар достигнаха шестмесечния си максимум. Съгласно публикувания в четвъртък доклад на Агенцията по храните на ООН, през септември тази година средният ръст на цените на световния пазар е бил 1.4% и е достигнал 216 пункта по международната класификация.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com