Сенатор държа реч 13 часа, забави утвърждаването на шефа на ЦРУ

22829
Сенатор държа реч 13 часа, забави утвърждаването на шефа на ЦРУ

Нов рекорд за държане на реч се опита да постави сенатор Ранд Пол. Цели 12 часа и 52 минути той не слезе от трибуната, а целта му беше да забави колкото се може повече утвърждаването на Джон Бренън за директор на ЦРУ.

Регламентът позволява на ораторите да говорят до пълно изтощение, независимо дали 99 сенатори искат да го прекъснат. В 11:47 часа американско време вчера Пол съобщи: "Днес ставам, за да започна възражението си срещу номинацията на Джон Бренън за ЦРУ. Ще говоря, докато изчерпам всичките си сили".

Джон Бренън е все по-близо до директорското място в ЦРУ

Джон Бренън е все по-близо до това да оглави Централното разузнавателно управление на САЩ. Днес Комисията по въпросите на разузнаването...

Вербалният маратон по начало е част от фолклора на Сената. Рекордът принадлежи на Стром Търмънд, който защитавайки расовата сегрегация, остава на трибуната цели 24 часа и 18 минути през 1957 година.

Републиканецът протестира и заради липсата на прозрачност в администрацията на Барак Обама около тайната програма за насочени убийства с безпилотни самолети и използването им на американска територия.

Към 15:00 часа тексаският сенатор Тед Круз сравнява с възхита Ранд Пол с измисления образ Господин Смит, изигран от Джеймс Стюарт във филма "Господин Смит в Сената" от 1939 година. Той запечатва в колективната памет "обструктора", термин от пиратството, обозначаващ парламентарната обструкция. След петчасова реч лидерът на демократическото мнозинство Хари Рийд опитва да направи компромис - още 90 минути дебати, след това гласуване. "Възразявам", обявява Ранд Пол. "Ще приключим утре", отговаря Хари Рийд.

Петнадесетина негови колеги се присъединяват към него в залата, за да му задават въпроси, но в действителност това е заобиколен начин да му дадат няколко минути отдих. Но Ранд Пол не си позволява да пие вода, не сяда и не ходи до тоалетна, тъй като рискува да му отнемат думата.

ООН с призив към САЩ: Разследвайте насилствените практики на ЦРУ

Да бъдат публикувани данните за програмата на ЦРУ за предаване и тайно задържане на заподозрените за тероризъм, действала по време на у...

Той поиска писмо от Барак Обама с потвърждение, че администрацията няма право да нарежда удар с безпилотен самолет на американска територия без процес. Сутринта министърът на правосъдието Ерик Холдър каза, че подобни удари са възможни на теория на САЩ при "извънредни" обстоятелства като 11 септември.

В 00:39 часа (09:47 часа българско време) пикочният му мехур го принуждава да се откаже. "Открих, че има някои ограничения за възражението, с които ще трябва да се заема след няколко минути", казва той. След това признава: "Болят ме краката, болят ме стъпалата, всичко ме боли". Колкото до Джон Бренън, утвърждаването му ще стане най-късно в събота, съобщиха демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com