Северна Корея ще укрепва ядрения си потенциал

3971
Северна Корея ще укрепва ядрения си потенциал

Корейската народнодемократична република ще укрепва силите за ядрено сдържане за целите на самоотбраната си дотогава, докато "Съединените щати не престанат да провеждат враждебна политика по отношение на републиката". Това се казва в заявление на представител на министерството на външните работи, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Тази позиция на Пхенян позволява да се предотврати войната, да се запази мирът и стабилността на Корейския полуостров", подчертава дипломатът.

Заявлението на севернокорейското министерство на външните работи е в отговор на проведените на 22 юни от САЩ и Южна Корея съвместни военни учения с бойни стрелби. Маневрите близо до демилитаризираната зона бяха посветени на 62-та годишнина от началото на Корейската война 1950 – 1953 г.

По думите на севернокорейския представител, по време на ученията САЩ и Южна Корея са направили "военна и политически мотивирана провокация, като използвали за цел при стрелбите държавното знаме на КНДР".

"Такива безразсъдни действия станаха ярка демонстрация на враждебната политика на Вашингтон по отношение на Пхенян, продиктувана от стремежа да бъде завзет целият Корейски полуостров", смятат във външнополитическото ведомство на Северна Корея.

Според КНДР военното и технологично превъзходство "вече не е монопол на САЩ". Минаха тези времена, когато Вашингтон "можеше да шантажира и заплашва КНДР с ядрено оръжие", предупреди дипломатът.

Редактор: Яна Баярова

Северна Корея укрепва ядрения си потенциал

Корейската народнодемократична република ще укрепва силите за ядрено сдържане за целите на самоотбраната си дотогава, докато "Съедине...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com