Шест държави в ЕС засилват военното си сътрудничество

3908
Шест държави в ЕС засилват военното си сътрудничество

Германия, Франция, Чехия, Унгария, Полша и Словакия обявиха, че ще си сътрудничат по-тясно в сферата на отбраната, за да превъзмогнат негативните ефекти от кризата, съобщава АФП.

„Продължаващата световна финансова криза дава негативни резултати върху разходите за отбрана и ние трябва да се концентрираме върху засилването на многонационалното военно сътрудничество”, се казва в съвместно изявление на военните министри на шестте европейски страни по време на срещата им във Варшава.

Лидерите на Франция и Германия набелязаха и по-силно военно сътрудничество на ниво ЕС. „НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да постигнат засилване на инициативите, като се концентрират върху развиване на необходимите капацитети, без да се дублират усилията”, се посочва в изявлението.

По-рано военните министри от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, подписаха намерение за създаване на европейска бойна група, фокусирана върху мироопазване, предотвратяване на конфликти и управление на кризи до 2016 г. Частта ще се състои от 2 до 3 хиляди души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com