"Енерго-Про" неправомерно пречи на ВиК в Добрич, счита КЗК

4162
"Енерго-Про" неправомерно пречи на ВиК в Добрич, счита КЗК

Едно от трите електроразпределителни дружества - "Енерго-Про", попадна във фокуса на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). КЗК счита, че дружеството злоупотребява с господстващо положение на пазара за продажба и снабдяване с електрическа енергия на потребителите.

Твърдението за нарушение, което КЗК предстои да разглежда, е по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). То касае поведението на "Енерго–Про Мрежи" АД, Варна, и "Енерго–Про Продажби" АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Добрич, осъществено на 13.09.2012 г. Събраните материали по преписката показват, че "ВиК" ЕООД, Добрич, заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с "Енерго - Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най-вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. "Енерго - Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си.

В чл. 67 от Закона за енергетиката се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка, каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред.

КЗК установи, че прекъсването на електрозахранването на "ВиК" ЕООД, Добрич, макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на "Енерго – Про Продажби" АД. По този начин "ВиК" ЕООД, Добрич, е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич. Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Определението не подлежи на обжалване.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, по реда на чл. 55 от ЗЗК. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението. Страните в производството имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание по реда на чл. 76 от ЗЗК, във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Добрич остава без вода

Добричка област е изправена пред незапомнен режим на водата. От "Енерго-Про", снабдяваща с ток Североизточна България, обявиха, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика