FT: Брюксел с първа стъпка към изключването на Лондон от ЕС

5862
FT: Брюксел с първа стъпка към изключването на Лондон от ЕС

Заради заплахите на Лондон да наложи вето на 7-годишния общ бюджет на Европейския съюз, в Брюксел започнаха работа по него без Великобритания, пише "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.

"Обсъжда се вариант за приемане на общия бюджет на Евросъюза за 2014-2020 от всички страни без Великобритания. Официалните лица признават, че подобна стъпка ще има тежки последици за Лондон, който и без това има достатъчно сложни отношения с останалите държави от ЕС", отбелязва изданието.

Британският премиер Дейвид Камерън още преди месец предупреди, че Лондон ще наложи вето на 7-годишния бюджет, ако не бъде замразен на сегашното си равнище, но без да се отчита инфлацията. Положението на премиера се влоши от тогава, тъй като Камарата на общините гласува на 31 октомври за намаляване на общия бюджет на ЕС даже с оглед на инфлацията. Тази резолюция, която нанесе удар по позициите на сегашното правителство, няма силата на закон, но тя още повече стеснява възможностите пред Камерън да постигне компромис на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС.

Европейската комисия настоява за увеличаването на общия бюджет с 1% от БВП на ЕС или до 1,033 трилиона евро.

Статията на "Файненшъл Таймс" е свидетелство, че редица европейски страни толкова подозрително се отнасят към политиката на Лондон, че са готови да го изключат от общия бюджет и така да направят първата крачка към изключването на Обединеното кралство от ЕС.

В същото време Съюзът на водещите британски работодатели се обяви против предложението да се проведе референдум за членството на страната в Европейския съюз.

Председателят на Конфедерацията на британската индустрия (КБИ) Роджър Кар обяви по време на годишната среща на организацията, че членството в ЕС е "стартова площадка" за международна търговия.

"Ако избегнем решение да напуснем при евентуален референдум, ще бъде от основно значение гласът на британския бизнес да бъде силен и ясен. Не като на неохотен участник, а като на основен елемент от нашите мащабни световни търговски амбиции", настоя Кар.

Докато икономическата криза засилва антиевропейските настроения на Острова, премиерът Дейвид Камерън заяви, че страната ще гласува на референдум за членството си в блока, когато му дойде времето.

Междувременно евроскептиците настояха това да се случи незабавно, след като анкети посочиха рязък спад в обществото одобрение на ЕС.

В ЕК: Великобритания да изгуби правото на вето

Великобритания трябва да бъде лишена от право на вето върху ключовите финансови решения в Европейския съюз след острия спор за бюджета ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com