Сирия може да получи последен шанс

5318
Сирия може да получи последен шанс

На фона на съобщенията за насилие и все по-голям брой бежанци сирийските власти продължават да разгромяват центровете на антиправителствените протести. Но Дамаск се реши да направи някои отстъпки и се съгласи да допусне в страната представители на ООН. Международни неправителствени организации призовават да се използва последния шанс за разрешаването на ситуацията, а американски сенатори предлагат да се започнат бомбардировки на Сирия.

Опозиционните групи съобщават за извънсъдебни разправи в Баба Амр – кварталът на Хомс, където се водеха най-ожесточените сражения. На фотографии, разпространени от противници на режима, се виждат мащабни разрушения, а служителите на Червения кръст така и не бяга допуснати до режима. По данни на ООН през последните дни над 2000 бежанци от Сирия са преминали границата с Ливан, за да се спасят от преследвания. От своя страна властите твърдят, че напусналите Хомс „екстремисти” сега устройват засади по пътищата, тероризирайки местното население.

Междувременно сирийските власти отстъпиха пред международната общност и се съгласиха да приемат представители на ООН. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос пристигна в Сирия. В събота в Дамаск трябва да пристигне и специалният представител на ООН и на Арабската лига Кофи Анан. Той ще се опита да убеди президента Башар Асад да прекрати насилието и да се съгласи на диалог с опозицията.

Засега основните външни играчи изпитват определена несигурност. По-рано сенатор Джон Маккейн призова САЩ да започнат масирани бомбардировки на Сирия със съгласието на Арабската лига, за да се защитят опозицията и гражданското население от правителствените войски. „Военната помощ на Свободната сирийска армия и на другите опозиционни групи е нужна, но сега това вече е недостатъчно, за да се спре клането и да се спаси живота на невинните хора”, заяви сенаторът.

Маккейн посочи, че ако Асад остане на власт, то това ще бъде „стратегическо и морално поражение за САЩ”. Той подчерта, че американците не трябва да действат сами, а трябва да включват в операцията арабските страни и съюзниците си в НАТО.

Представителите на Белия дом не изключват никакви варианти, но чиновници от Пентагона дадоха да се разбере, че в момента интервенцията само ще задълбочи вътрешните проблеми на Сирия. Вашингтон засега отдава предпочитание на дипломатическите средства. В частност, САЩ планират да внесат за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН нова проекторезолюция за Сирия, възможно разчитайки, че руската позиция ще се промени след президентските избори.

Но руските дипломати скептично се отнесоха към тази инициатива. Според тях новият текст незначително се различава от този, на който Русия и Китай наложиха вето преди около месец. Москва настоява да бъде разработена по-балансирана проекторезолюция.

Междувременно Международната кризисна група публикува доклад, в който се посочва, че мисията на Анан дава последен шанс за разрешаване на сирийската криза преди да е прераснала в пълномащабна гражданска война. Става дума за мирен план, който трябва да включва следните елементи: формиране на преходно правителство, в което ще участва и опозицията; възможно най-скорошно провеждане на президентски избори, реформиране на апарата за сигурност (ликвидиране на всесилните специални служби); защита на малцинствата от преследване и създаването на механизми за национално примирие.

Ключова роля в тази инициатива трябва да изиграе международната общност, преди всичко Русия. Според експертите от Международната кризисна група Москва не толкова отстоява интересите на сегашното сирийско ръководство, а по-скоро се стреми да не допусне хаос и гражданска война, както и да гарантира запазването в Сирия на ключови държавни институции. Предполага се, че план за урегулиране, който отчита всички стремежи на Русия, както и гарантиращ основната роля на Москва в реализацията, ще може да убеди руското ръководство да преразгледа своята позиция. Тогава заплахата да изгуби ключовия си съюзник може да направи Асад по-сговорчив.

Независимая газета

Сирийският зам.-министър на петрола мина на страната на революцията

Сирийският заместник-министър на петрола Абдо Хусамедин обяви, че подава оставка и преминава на страната на опозицията, предадоха Ройте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com