Скритите правила на китайците

11849
Скритите правила на китайците

От векове насам в Китай съществуват два паралелни свята - този на законите и този на тяхното погазване. Тези, които искат да постигнат нещо в тази страна, трябва непременно да познават скритите й правила.

От малки китайците знаят, че в страната им има един паралелен свят - този на неофициалния морал. Разбира се, никой не признава официално, че той съществува. Но всеки, който иска да постигне нещо в живота си, трябва да спазва правилата му. Така например за никого не е тайна, че за да станеш селски кмет, трябва да си купиш гласовете. Или пък, че училищата манипулират резултатите от изпитите, за да поддържат репутацията си на ниво.

За "второто ниво" на морала

Проблемът с инфраструктурата: Срам за Америка!

Порутени улици, износени мостове, пробити тръби, пропукани бентове - така изглежда инфраструктурата на Америка. В тази страна на всяк...

Китайците си имат собствено название за "второто ниво" на морала - "скрити правила". Автор на понятието е историкът Ву Си. "Това е сложна система", казва той и дава следния пример: В миналото данъкът за хората от селските райони е бил официално 3,3 процента върху земята и реколтата. Действителността обаче е била съвсем различна - императорските служители, натоварени със събирането на данъците, взимали много повече от селяните. Немалка част от тези допълнения те използвали за закрепване на служебното си положение, давайки подкуп на свои колеги и шефове. Постепенно системата е стигнала и до най-високите етажи - в крайна сметка всеки е плащал, за да запази работното си място или пък да получи ново такова. Когато императорът се усъмнявал, пращал хора да направят проверка, но и те често бивали подкупвани, разказва Ву Си. Така корупцията от индивидуален подход се е превърнала в неписана норма и в колективното съзнание паралелно са заживели два свята - този на законите и този на тяхното погазване.

"Ядрото на днешната система е същото като в миналото", казва Ву Си. Единствената разлика се състои в това, че днес на мястото на императора стои партията. Някои от скритите правила, служещи на личното обогатяване, междувременно са отпаднали, но пък се възраждат в нови форми. Днес решаваща роля играе "червеното пликче" (хонгбао), в което е сложена сумата, гарантираща лоялността. Точно както и преди, сега системата би могла да бъде описана като "система в услуга на чиновниците" - групата, която взаимно се поддържа и покрива в стремежа да получи най-доброто за себе си.

Решение има, но за кого ли е изгодно то?

Средствата за справяне с проблема на "скритите правила" са ясни, казва Ву Си. Това са демокрацията, правото и прозрачността. Хората от по-ниските етажи и най-вече тези от селските райони трябва да се сдобият с възможността да протестират срещу неправомерното поведение на чиновниците. Потърпевшите би трябвало да могат да се обърнат към медиите или към депутата в своя избирателен район, вместо да изпращат петиции в Пекин, които така или иначе не дават резултат. Ву Си посочва също така, че в страната би трябвало да има функциониращо разделение на властите.

Новите роби на Европа

Трафикът на хора в Европа процъфтява. Хиляди жени, мъже и деца попадат в капана на безскрупулни търговци на съдби. Дали проституция ил...

Все хубави съвети, но кой ли има полза от тях? Със сигурност не и тези, които имат думата в днешен Китай.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com