Свинско в храна за мюсюлмани в Лондон

9385
Свинско в храна за мюсюлмани в Лондон

Свинска ДНК е открита в колбаси, част от меню, обозначавано като "халал" в централни лондонски училища и детски градини. Терминът "халал" е от ислямската религия и в най-общи линии посочва "добрите" и "разрешени" неща. Свинското не е сред тях. Еврейската религия също определя разрешени за употреба храни, предаде БГНЕС.

В скандалния случай става дума за колбаси "халал" в меню на училища и детски градини в централната част на Лондон, съобщиха в четвъртък местните власти.

В разгара на скандала от миналия месец, при който имаше необявено съдържание на конско месо в някои месни продукти във Великобритания обявени като говеждо, училищни столове в района на Уестминстър трябваше да направят собствени тестове. Следи от конско не бяха открити там, но първите тестовете показаха възможно наличие на свинска ДНК в пилешки колбаси, обявени като "халал". Това бе потвърдено от повторните тестове, стана известно в четвъртък.

"Резултатите от четвъртък потвърждават наличието на свинско месо в проба от такива колбаси, които е възможно да се били предложени за храна от 19 училища и детски градини", където са присъствали в менюто, обясни в изявление общината.

Следи от агнешко и свинско месо са открити в говеждо "халал" в столове, използвани от 17 други институции в сектора.

Всичкото месо от уличения доставчик е отстранено от столовете на района и започва разследване.

"Ние сме изключително загрижени да открием, че един от нашите доставчици не се е подчинявал на строгите правила, които изискваме от тях", каза представител на общинската организация, предлагаща услуги за деца от района.

Открита е "гореща линия" с цел да отговори на притесненията на родителите и на кмета е бил в контакт с представители на мюсюлманските и еврейските общности.

В днешни дни пазарът на халал храни в ЕС се оценява на около 15 млрд. евро годишно. Поради бързото нарастване на мюсюлманското население в Европа, редица производители и вносители на хранителни стоки обозначават предлаганите си изделия с етикети "халал".

Предписанията относно допустимата храна "халал" са посочени в Корана. Според тях мюсюлманите е недопустимо да употребяват алкохол и храни с наличие на кръв в тях. Забранена е употребата за храна на месоядни животни - свине, котки, кучета. Животинската храна трябва да е от животни, които са убити, а не умрели. Забранена е и храна от жертвени животни на други религии. За да бъде месото "халал" е необходимо животното да бъде заклано по специален начин различен от прилагания в индустриалните кланици в немюслманските страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com