Сърбия се доближава до статута на кандидат-член за ЕС

5040
Сърбия се доближава до статута на кандидат-член за ЕС

Шансовете на Сърбия да получи тази седмица статут на кандидат член за ЕС нараснаха, след като много страни се обявиха за това заради постигнатия напредък в диалога между Белград и Прищина, предаде БГНЕС.

Решението за предоставяне на статут на кандидат член може да бъде обявено още утре в Брюксел на срещата на външните министри на ЕС. Въпросът беше включен и в днешните дискусии на подготвителна среща на външните министри.

"Сърбия изпълни условията за получаване на статут на кандидат", заяви шведският външен министър Карл Билд. "Сърбите направиха това, което се искаше от тях, всичко е на масата", допълни люксембургският му колега Жан Аселборн.

Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер изрази оптимизъм относно шансовете на Белград да получи задоволителна оценка и вратите на ЕС да бъдат открехнати за страната. "Мисля, че общата тенденция сега е да се предостави статут на кандидат член на Сърбия", заяви той.

Остава да се разбере дали Германия, която досега блокираше стремежите на Белград, е смекчила позицията си. Всички решения за разширяване на ЕС, включително предоставянето на статут на кандидат, трябва да бъдат одобрени единодушно от държавите членки.

Първото голямо препятствие беше отстранено в петък, когато Сърбия постигна споразумение с Косово по два много чувствителни въпроса - участието на Прищина в регионални срещи на Балканите и общото управление на граничните пунктове с косоварите.

Преговарящите на двете страни се споразумяха за разрешаването на Косово да участва на конференциите, засягащи Балканите, без обаче това да означава, че Белград признава независимостта му. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и сръбският президент Борис Тадич ще направят изявление тази вечер в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com