5 забрани, които спазват дълголетниците

33781
5 забрани, които спазват дълголетниците
Снимка: iStock/Guliver

Продължителният живот често включва спазването на определени практики и избягването на дадени поведения, които биха могли да застрашат здравето и благосъстоянието.

Ето пет забрани, които дълголетниците обикновено спазват:

Прекомерна консумация на алкохол

Дълголетниците избягват прекомерната консумация на алкохол. Макар че умерената консумация на алкохол, например чаша вино на вечеря, може да има някои ползи за здравето, прекомерната консумация може да доведе до различни здравословни проблеми, включително увреждане на черния дроб, сърдечносъдови проблеми и повишен риск от злополуки. Хората с дълъг живот разбират значението на умереността и дават приоритет на здравето си, като ограничават приема на алкохол.

Пушене и употреба на тютюн

Тютюнопушенето и употребата на тютюневи изделия допринасят значително за множество здравословни проблеми, като рак на белия дроб, сърдечни заболявания и респираторни нарушения. Хората с дълъг живот обикновено избягват пушенето и всякаква форма на употреба на тютюн. Те осъзнават вредното въздействие на тези навици върху цялостното им здраве и дълголетие и избират начин на живот без тютюнев дим, за да защитят благосъстоянието си.

5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

Нездравословни хранителни навици

Хората с дълъг живот отдават приоритет на здравословното хранене и избягват да се отдават на нездравословни хранителни навици. Това включва избягване на прекомерно количество захар, преработени храни с високо съдържание на наситени мазнини и храни с ниска хранителна стойност. Вместо това те избират балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти протеини и здравословни мазнини. Подхранвайки тялото си с пълноценни храни, дълголетниците поддържат дълголетието и цялостното си здраве.

Заседнал начин на живот

Физическата активност играе решаваща роля за поддържане на здравето и дълголетието. Дълголетниците разбират значението на редовните физически упражнения и избягват да водят заседнал начин на живот. Те се занимават с физически дейности като ходене, джогинг, плуване, йога или силови тренировки, за да поддържат тялото си активно и във форма. Редовните упражнения не само подобряват физическото здраве, но и повишават настроението, когнитивните функции и цялостното благосъстояние.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

Стрес и негативно мислене

Хората с дълъг живот отдават приоритет на психичното благополучие, като се справят ефективно със стреса и избягват негативните модели на мислене. Хроничният стрес може да има вредно въздействие върху здравето, като допринася за състояния като високо кръвно налягане, отслабена имунна функция и психични разстройства. Хората с дълъг живот практикуват техники за намаляване на стреса, като например осъзнатост, медитация, хобита, които им харесват, и поддържане на положителни взаимоотношения. Те възприемат оптимистични нагласи и се стремят да развиват балансирано и устойчиво мислене.

Като спазват тези забрани и възприемат здравословни навици, дълголетниците увеличават шансовете си да водят пълноценен, активен и жизнен живот до дълбока старост. Тези практики не само насърчават дълголетието, но и допринасят за цялостното благосъстояние, като позволяват на хората да се радват на по-високо качество на живот с напредването на възрастта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се слага йод във водата на кокошките?

Кои признаци подсказват, че сиренето е развалено?

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com