Сърбия се примири със загубата на Косово и прие историческото споразумение

13044

Правителството на Сърбия одобри споразумението с Косово за нормализирането на отношенията, предаде сръбската национална телевизия РТС. То предвижда косовските сръбски общини в северната част на Косово да останат под юрисдикцията на Прищина, като в замяна получат широка автономия.

Решението е взето на заседание на правителството тази сутрин, 14 години след края на войната между сърбите и косовските албанци и 5 години след обявяването на независимост от страна на Прищина.

Косово ратифицира споразумението със Сърбия

На извънредна сесия тази нощ парламентът на Косово одобри резолюция за подкрепа на споразумението със Сърбия, постигнато под натиска ...

Споразумението беше постигнато и парафирано в петък от двамата премиери Ивица Дачич и Хашим Тачи в Брюксел в присъствието на върховния представител на Евросъюза по външните работи Катрин Аштън.

Правителството наложи на министерствата и държавните органи да предприемат необходимите мерки за реализиране на споразумението и да продължат прилагането на досегашните споразумения.

Белград "одобри първото споразумение за принципите, уреждащи нормализирането на отношенията, което е резултат от диалога с Косово в Брюксел. Правителството нареди на министрите да вземат необходимите мерки за прилагането на споразумението и да продължат прилагането на съществуващите досега договорености с представители на институциите в Прищина", се казва в комюнике на кабинета на сръбския премиер Ивица Дачич.

Дачич заяви вчера, че правителството ще бъде първото, което ще потвърди споразумението, а неговото решение след това ще бъде внесено в парламента.

По думите на Дачич това не е споразумение за Северно Косово, а за сръбския народ, който живее там, а още по-малко е признаване на независимостта на Косово. Според Дачич следващите теми на разговор са статута на Сръбската православна църква, връщане на разселените лица от Косово, както и имуществото, което е собственост на частни лица и на Сърбия.

Сърбия и Косово с историческо споразумение

Премиерите на Сърбия и Косово сключиха историческо споразумение за разбирателство, с което се съгласиха да нормализират отношенията ме...

Споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина дава повече правомощия на сърбите в Косово от тези, които имаха досега. Това е заявил сръбският вицепремиер и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия Александър Вучич, цитиран от електронното издание на вестник ”Блиц”.

Според Вучич споразумението не предвижда Сърбия да признае независимостта на Косово. По думите му сърбите ще имат цялостен контрол върху полицията в Северно Косово и те ще избират командира. Той ще бъде назначен от министъра на вътрешните работи на Косово, но предложен от страна на кметовете на четирите общини.

В събота сръбската агенция „Танюг” съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че Сърбия може да разчита през юни да получи дата за начало на преговори с Европейския съюз за присъединяване към блока, ако изпълни достигнатото споразумение между Прищина и Белград за нормализирането на отношенията.

Въпросът за готовността на Сърбия за по-нататъшна интеграция в ЕС ще бъде разгледан от министрите на външните работи на ЕС на заседание днес.

„Препоръката по повод датата за начало на преговори за присъединяване на Сърбия в ЕС няма да бъде безусловна, тъй като двете страни трябва да докажат, че те добросъвестно изпълняват споразумението”, заяви пред агенцията високопоставен дипломат, предпочел да остане анонимен.

Хашим Тачи прекрати преговорите за Северно Косово

Неразбирателството между Косово и Сърбия относно Северно Косово достигна до нови висоти. Днес косовският премиер Хашим Тачи прекрати пр...

По думите на дипломата лидерите на двете балкански страни и правителствата от ЕС на своята среща в началото на юни трябва да потвърдят, че Белград и Прищина са пристъпили към изпълнението на споразумението. „Ако не възникнат непредвидени проблеми, то нови изисквания от страна на ЕС няма да има”, посочи източникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com