СЗО: Дизеловите двигатели предизвикват рак

10145
СЗО: Дизеловите двигатели предизвикват рак

Световната здравна организация алармира, че изпаренията от дизелови двигатели причиняват раково заболяване. За опасността е предупредил Центърът за изследвания на рака към организацията, предаде Стандарт нюз.

Експертите призоваха международната общност да се заеме с проблема в най-скоро време и да предприеме бързи мерки за ограничаване на дизеловите изпарения.

“Газовете от дизелови двигатели причиняват белодробен рак”, обяви Кристофър Портие - председател на работна група към Международната агенция за изследвания на рака. По думите му този тип изпарения са свързани и с рака на пикочния мехур. СЗО отбелязва, че огромна част от световното население е изложено на изпарения от дизелови двигатели ежедневно, независимо дали става чрез работното им място или чрез атмосферния въздух, и това трябва да се промени незабавно.

Съобщението вероятно ще предизвика объркване сред автомобилостроителите. СЗО вече премести изгорелите дизелови газове от група 2А на вероятните канцерогени в група 1 на субстанциите, които категорично имат връзка с раковите заболявания.

Редактор: Ая Косарова

СЗО: Тютюневата индустрия става все по-агресивна

Сегашното и миналото управление направиха много, за да мине новият закон за тютюнопушенето. Това каза д-р Минчо Вичев, зам.-министър ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com