The Independent: "Златна зора" огрява Гърция

5184
The Independent: "Златна зора" огрява Гърция

Членовете на "Златна зора" тероризират имигрантите, хомосексуалистите, а в последно време и инвалидите. Те имат подкрепа и от полицията, а ЕС се интересува предимно от това, кога и дали Гърция ще си изплаща дълга, пише Лори Пени за британския "The Independent", предаде КРОСС.

"Когато приключим с имигрантите, вие сте наред", пише на листовките, които тези дни се появиха в един атински квартал, известен със своите гейклубове. Докато в цяла Гърция насилието срещу имигрантите и етническите малцинства ескалира, членовете на крайнодясната партия "Златна зора" започнаха да насочват своята омраза към хомосексуалистите и инвалидите. Те маршируват по улиците на Атина в черни ризи и със запалени факли, носейки етикети, които напомнят на "пречупен кръст", тероризират етническите и сексуалните малцинства и изразяват презрението си към политическия процес. Въпреки това, в Европа ги смятат само за симптом на гръцката икономическа криза.

Доскоро десните хулигани атакуваха имигрантите единствено нощем, а днес вече го правят и денем, без страх от последствията, които всъщност липсват. Последните седмици броят и бруталността на атаките се увеличават. Към средата на миналия август, в близост до сградата на гръцкия парламент, банда мотоциклетисти с ножове намушка и уби 19-годишен иракчанин. Ако имигрантите обаче решат да отвърнат на това нападение, има шанс и те самите да бъдат арестувани.

На нападенията срещу имигрантите почти не се обръща внимание, докато в същото време "Златна зора" се радва на най-голяма подкрепа именно сред полицаите. Според резултатите от последните избори в някои градски квартали цели 50% от служителите на реда са гласували за тях.

Пребиванията, както и нападенията с ножове и мотори, в някои части на Атина станаха толкова чести, че много имигранти понастоящем се страхуват сами да излязат на улицата. Гърция отдавна има голяма имигрантска популация, тъй като около 80% от бежанците в ЕС пристигат именно през нейните пристанища.

Много имигрантски семейства, които са дошли в страната, за да си намерят сигурно убежище, сега се страхуват за децата си. В неотдавнашен доклад на "Human Rights Watch", озаглавен "Омразата по улиците", се посочва, че гръцките власти, както и ЕС, и международната общност, се "преструват", че не виждат насилието срещу чужденците в Гърция.

Как игнорирането да не е факт, след като дори настоящият министър на обществения ред Никос Дендиас се закле, че ще се изчисли имиграцията, която определи като "нашествие" и "бомба в основите на обществото".

Коалицията на "Нова демокрация" имитира езика на радикалната десница, подстрекавайки ксенофобията. С подкрепата на Дендиас, полицията в Атина и в цяла Гърция арестува и депортира хиляди имигранти в рамките на акцията "Zeus Xenios", иронично наречена според старогръцкия бог на гостоприемството.

Ръстът на популярността и увереността на ръководството на "Златна зора" дойдоха от нищото. Партията е активна в продължение на десетилетия, но преди първата вълна от мерки за икономии мнозина смятаха за някаква шега. Това лято вече са парламентарно представена партия, а отделни членове на "Златна зора" отвориха дори супермаркети "Само за гърци", давайки на безработните пакети с храна на площад Синтагма, но само на "истинските гърци", припомня Пени, цитиран от "Окно".

Левицата не трябва да показва историческата връзка между наложените мерки за икономии и възхода на фашизма. "Златна зора" изрично посочва тази връзка, възвеличавайки я. Но самото желание да се възползва от общественото недоволство, във всяка държава, не прави расистката банда "глас на народа".

Както и много други фашистки групи, "Златна зора" също твърди, че представлява маргинализираната работническа класа. Подобно на останалите десни расистки групи в Европа, включително и "Английската отбранителна лига" и "Британската партия на свободата", "Златна зора" се изказва като враг на провалилата се демократична система, използвайки недоволството от неолибералния икономически модел за собствени цели. Въпреки че твърди, че се бори срещу спестяването, "Златна зора" няма икономически проект. Нейната тактика е насилствена и расистка. Изглежда, че правителството на Гърция и ЕС са готови да толерират  това като социална последица от текущия консенсус за икономии.

Европейският съюз е основан след Втората световна война, за да се осигури социално-икономическото единство на континента, разорен от фашизма. В днешна Гърция "Златна зора" се счита за сериозна политическа партия, въпреки че нейните депутати презират демократичния процес и нападат физически представителите на другите партии.

Дълго след като нацистите през 1933 г. поемат властта в Германия, след като Райхстага гореше и антисемитизма стана официална държавна политика, европейските правителства бяха по-загрижени за възможността Германия да стане социалистическа, отколкото фашистка държава. Почти до самото начало на Втората световна война, за световните лидери беше най-важно Германия да върне дълговете си. Посочването на историческите паралели с нацизма е вече твърде изтъркано като съдържание, тъй като коментаторите и от левицата, и от десницата се надпреварваха за посочват смешни примери на маркировката на храните и фанатичния контрол по времето на Райха.

Истински фашисти в истински черни ризи днес маршируват в Атина, размахвайки пречупени кръстове с факли в ръцете, пребиват и убиват етническите малцинства, докато правителствата на другите държави се отнасят страшно незаинтересовано по тези въпроси, докато гръцкият народ е угрижен повече за погасяването на дълга. Ако историческите уроци се учат наизуст, можем лесно да забравим, когато са ни най-необходими. Европа трябва да запомни, че цената на игнорирането на фашизма е значително по-висока и по-сурова от цената на всеки държавен дълг, отбелязва в своя материал "The Independent".

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com