Трите най-големи страни в Европа искат "Хизбулла" в списъка на терористичните организации

13368
Трите най-големи страни в Европа искат "Хизбулла" в списъка на терористичните организации

Три от най-могъщите страни в Европа - Великобритания, Германия и Франция, използват своето влияние, за да окажат натиск ливанското движение „Хизбулла” да бъде признато за терористична организация. Този ход може да има огромни последици за дейностите на групата по събиране на средства на Континента, коментира вестник „Ню Йорк Таймс”.

В сряда Германия сигнализира за обрат в своята политика спрямо движението. В свое изявление германският външен министър Гидо Вестервеле подкрепи включването „на поне военното крило” на организацията в списъка. Изявлението дойде само ден след това на британското външно министерство, в което се посочва, че Великобритания ще настоява за същото и в което се съдържа уверението, че страната ще работи в тясно сътрудничество с европейските си партньори по този въпрос, за да се изгради твърда, колективна позиция на ЕС.

ЕС смята да обяви "Хизбула" за терористична организация

ЕС смята да включи въоръженото крило на "Хизбула" в списъка си с терористични организации, съобщиха европейски дипломатически източни...

Франция досега не беше заявила мнение, но в сряда външният министър Лоран Фабиюс заяви, че ще се присъедини към Великобритания и Германия в оказването на натиск за включването на военното крило на „Хизбулла” в терористичния списък на ЕС. Фабиюс говори в Аман, Йордания, след среща на групата „Приятели на Сирия”, която има за цел да окаже помощ на бунта срещу Башар Асад.

Ако бъде одобрен, този ход може да прекъсне потока на средства, идващ от членовете и симпатизантите на „Хизбулла” в Европа, във време, в което имиджът на групата като движение за освобождение е очернен заради факта, че бойци на „Хизбулла” се бият в Сирия на страната на правителството.

САЩ и Израел отдавна призовават своите европейски партньори да включат цялата или част от организацията в списъка. Натискът обаче значително нарасна след бомбения атентат в България от юли миналата година, при който загинаха петима израелски туристи и един български гражданин. Българските власти твърдят, че зад атаката стои „Хизбулла” – нещо, което групата отрича.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com