Турция няма планове за война със Сирия

6714
Турция няма планове за война със Сирия

Турция не иска война със съседна Сирия заради инцидента със сваления турски военен самолет, настоя турският премиер. Но анализатори смятат, че има по-висок риск от сблъсъци на границата.

Броени дни след свалянето на изтребителя F-4 „Фантом” от сирийските системи за противовъздушна отбрана, премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма вражески намерения към съседната страна.

„Турция и турската нация нямат намерение да атакуват Сирия”, каза премиерът по време на военна церемония в Анкара.

Неговата декларация дойде ден, след като той нарече Сирия „ясна, надвиснала заплаха” и обеща най-суров военен отговор на всяко гранично нарушение.

Анализатори отхвърлят възможността за война, но предупреждават за ескалиране на напрежението по дългата 910 километра южна граница на Турция със Сирия.

„Можеш да категоризираш дадена страна като враг, но това не означава, че имаш горещ конфликт с тази държава”, казва професор Седат Лачинер, политически анализатор в Центъра за международни стратегически изследвания в Анкара (USAK).

„Турция няма намерение да превърне това напрежение във война, но е очевидно, че турско-сирийската граница се е превърнала в район, в който в бъдеще може да има отделни атаки”, казва анализаторът.

„Напрежението на границата ще се увеличи. Но не смятам, че Турция ще изпрати войски в Сирия. Единствената опция за Турция е да бъде част от международна инициатива”, отбелязва Хю Поуп от Международната кризисна група.

„Нормално е Ердоган да произнесе толкова силна реч след подобен инцидент”, казва Дидие Бийон, специалист за Турция в Института за международни и стратегически отношения в Париж. Според анализатора няма заплаха за война между Анкара и Дамаск, но са възможни сблъсъци на границата.

„Има също така и рискове от умишлени провокации, но подобни сблъсъци ще имат ограничени последствия”, смята Бийон.

Турските медии съобщават, че Турция ще следи много внимателно всяко действие на Сирия.

„Турция е ядосана и трябва да покаже, че е предприела някакви мерки, след като неин самолет бе свален от Сирия”, казва професорът по политически науки в университета „Бигли” в Истанбул Илтер Туран.

„Инцидентът с турския самолет е враждебен акт, но външната политика не може да се съобразя с някои от членовете на управляващата партия, които искат война”, посочва Туран.

Според Лачинер Турция е достигнала до такъв етап в отношенията си със Сирия, при който всички възможности са на масата.

„Турция няма намерение да започне война със Сирия, но е изправена пред страна, в която балансът е разклатен и която притежава оръжия. Турция има право на самозащита”, отбелязва анализаторът.

АФП

Турция струпва военна техника на границата със Сирия

Турция струпва военна техника на границата със Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на турските медии в граничната зона е пристигнала ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com