Унгария маха законови промени заради ЕС и САЩ

10862
Унгария маха законови промени заради ЕС и САЩ

Парламентът на Унгария отменя ограниченията за политически кампании в медиите, както и редица промени, които бяха обявени за "несъответсващи на принципите на Европейския съюз", предаде Ройтерс, цитиран от StandartNews.

ЕС, САЩ и правозащитни организации обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан, че използва поправки в конституцията, за да ограничи правомощията на унгарския конституционен съд, както и че отслабва демокрацията в страната.

МВФ закрива офиса си в Унгария

Международният валутен фонд ще затвори офиса си в Будапеща през август, заяви в четвъртък говорителят на МВФ Уилям Мъри във Вашингто...

Депутатите одобриха поправки, изготвени от правителството, след като Европейската комисия заплаши да предприеме правни действия срещу определени стъпки, които според Брюксел противоречат на нормите на ЕС принципа за върховенство на закона.

Орбан, чиято партия "Фидес" ще се яви на парламентарни избори през първата половина на 2014 г., по-рано отхвърли критиките, че реформите са недемократични, и обеща да си сътрудничи с Брюксел, за да отговори на опасенията му.

В мотивите на правителството, прикачени към поправките, се посочва, че промените имат за цел да разсеят политическите конфликти около конституцията след няколкото сблъсъци в миналото заради закони, засягащи съдебната система и централната банка.

Промените са предложени, "за да не могат определени конституционни въпроси да се използват като претекст за атаки срещу Унгария в бъдеще".

Една затъваща страна

Тъкмо Унгария! Страната, която се изправи срещу съветската диктатура, и която беше с ясна прозападна ориентация, днес тихом-мълком нац...

Поправките ще позволят на политическите партии да провеждат кампании както в държавни, така и в частни медии преди изборите за национален и Европейски парламент следващата година. Така се отменя предишна разпоредба, според която политически реклами могат да се публикуват само в обществените медии.

Промените освен това отменят предишна конституционна разпоредба, позволяваща на правителството да налага нови данъци заради "неочаквани финансови задължения", наложени на страната, клауза, която Европейската комисия определи като много тревожна.

Орбан твърди, че е спасил Унгария от икономически срив в гръцки стил, а реформите му са демократични, тъй като е спечелил с голямо мнозинство изборите през 2010 г. По думите му атаките срещу него са, защото заплашва интересите на чуждестранни бизнес лобита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com