В Белгия следят за подозрителни чеченци

13093
В Белгия следят за подозрителни чеченци

Белгийските служби за сигурност разполагат с информация, че сред чеченската общност в страната може да има екстремисти, особено в Антверпен, съобщиха властите в Брюксел, цитирани днес от местните медии, предаде БГНЕС.

"Ние сме взели необходимите мерки, но повишаваме бдителността по отношение на тероризма, защото сега това е по важно от всякога, особено след като стана известно какво са сторили чеченци, пребивавали в нашата страна", заяви източник от специалните служби, цитиран от в. "Het Nieuwsblad Op Zondag".

В Белгия живеят около 11 000 чеченци. През 2011 г. чеченец от Лиеж беше осъден на 12 години затвор за подготовка на терористичен акт срещу датски вестник. През 2010 г. 14 души, заподозрени в екстремизъм, бяха арестувани в рамките на мащабна акция на силите за сигурност, като трима от тях бяха чеченци.

Бостънският атентатор изглежда дава сведения

Американецът от чеченски произход Джохар Царнаев – бостънският атентатор - е в съзнание и отговаря на въпроси в писмен вид, съ...

В същото време стана ясно, че заподозреният за взривовете в Бостън Тамерлан Царнаев е имал руски паспорт, а към момента на извършването на атентата властите в САЩ са разглеждали подадената от него молба за получаване на гражданство, съобщава вестник “Лос Анжелис таймс”.

Източник от силовите структури съобщава пред изданието, че Тамерлан Царнаев е подал молбата за гражданство преди половин година. Според вестника, той е имал малки шансове да получи гражданство, като преди е бил разследван за домашно насилие.

По данни на Си Ен Ен той пристига в САЩ през юли 2003 г. на нюйоркското летище „Джон Кенеди”. Дотогава Царнаев известно време пребивава в Турция, където влиза като гражданин на Киргизстан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com