В Скопие запалиха Букурещкия договор, искат репарации и край на преговорите за името

15124

На площада в центъра на Скопие група македонски интелектуалци, обединени в организацията „Македонски манифест”, символично запали Букурещкия договор по повод 100 години от неговото подписване, предаде „Фокус”.

В групата членуват повече от 50 интелектуалци, художници и дейци на културата, сред които журналистът и поет Георги Барбаровски, литературният критик у писател Ефтим Клетников, композиторът и диригент Запро Запров, както и известният с опитите си да наложи македонистки тези в България Стефан Флахов-Мицов.

Групата "Македонски манифест" ще запали копие от Букурещкия договор на площада в Скопие

Неформалната група „Македонски манифест” днес ще запали копие от Букурещкия мирен договор, предаде македонското електронно ...

На импровизирана пресконференция в Скопие бяха издигнати лозунги „Не даваме името Македония” като един от плакатите беше подписан от македонците от Пиринска Македония. На други от плакатите пише: „Името е нашата татковина и ние без него не можем”.

Групата „Македонски манифест” протестира срещу Букурещкия договор, който според членовете й е разделил тяхната родина и дори след Втората световна война тя не е успяла да се обедини. Според „Македонски манифест” редица политици от съседните държави продължават да размахват картите на Букурещкия договор и да потъпкват самобитността на македонския народ.

"За македонците от всички части на Македония в целия свят Букурещкия договор повече не е валиден. Затова искаме права и свободи на местата, където живеем, извинение и репарация за щетите, нанесени ни от Балканските войни досега, връщане на гражданите, имотите, наследствените права и гражданството на насилствено прогонените македонци от Егейска Македония", заяви председателят на Световния македонски конгрес Тодор Петров.

"Искаме безусловен край на преговорите за името и членство на Македония в ООН и всички международни организации под единственото име Македония, на английски език Republic of Macedonia, а относно македонския народ и език - the Macedonian people и the Macedonian language", допълни той.

В Македония строят най-голямата църква със заведения на Балканите

Най-голямата църква на Балканския полуостров започват да строят в Битоля, Македония, съобщава “Вечер”. Според първоначални...

В репортажите на македонските медии се отбелязва, че групата е получила подкрепа и от македонциите от Пиринска Македония, които тази сутрин са пристигнали от България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com