Вашингтон задълбочава участието си в сирийския конфликт

14016
Вашингтон задълбочава участието си в сирийския конфликт

Вече е официално – Американският конгрес ще даде съгласието си за доставката на оръжия за сирийската опозиция. Освен това, американската армия обмисля военни варианти в Сирия. Началникът на Генералния щаб на армията, генерал Мартин Демпси, представи пред Сената няколко възможни сценария за намеса в страната.

Генерал Демпси обмисля пет начина за военна интервенция в Сирия. Най-простата е обучението на силите на опозицията как се борави с оръжията. Най-рискованата е да се нанесат въздушни удари по позициите на режима на Башар Асад.

В писмо, адресирано до председателя на комисията за въоръжените сили в Сената, най-високопоставеният американски военнослужещ все пак уточнява, че разполагането на сухопътни войски е политическо решение. „Нацията ни е поверила този вид решения на гражданските лидери”, се казва в неговия текст.

Останалите сценарии, които обсъжда Генералният щаб, включват налагането на забранени за полети зони в Сирия. Това ще бъдат буферни зони, които ще се намират по границата на страната с Турция на север и с Йордания на юг.

В своето писмо Мартин Демпси предупреждава за последствията от ангажимента на САЩ в сирийския конфликт. „Веднъж намесим ли се, трябва да бъдем готови за последствията. Ще бъде трудно да се избегне задълбочаване на ангажираността”, предупреждава генералът.

От началото на сирийския конфликт Вашингтон се задоволяваше да доставя на опозицията несмъртоносна помощ. Размерите, които доби сирийската криза, и използването на химически оръжия от страна на режима обаче убедиха Белия дом да увеличи военната си помощ. Въпреки това администрацията на Барак Обама остава изключително предпазлива. Предложените от генерал Демпси варианти ще бъдат обект на изключително внимателно обсъждане.

Вашингтон ще избере най-евтиния и най-малко рискования вариант

Според Риад Кахваджи, президент на Института за стратегически изследвания в Близкия изток INEGMA, американците вече нямат средствата да се хвърлят в мащабни военни операции. „След неуспеха в Ирак и Афганистан общественото мнение в САЩ вече не е благосклонно към военните намеси в чужбина. Населението отказва да жертва децата си”, казва експертът.

САЩ трябва да се справят и с друг голям проблем – финансите си. Според Кахваджи икономическата криза е ударила силно американската хазна. „Вашингтон ще избере най-евтиния и най-малко рискования вариант”, смята президентът на института.

А сред предложените от Демпси сценарии само този за въвеждането на буферни зони и на зони със забранени полети ще струва на САЩ над 1 милиард долара на месец.

РФИ

ООН разследва за химически оръжия в Сирия

ООН започва собствено разследване, за да се установи дали някоя от страните в сирийския конфликт е употребила химическо оръжие, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com