Великобритания чака вълна от бг имигранти

8713
Великобритания чака вълна от бг имигранти

Нова вълна от източноевропейски имигранти застрашава работните места на хиляди британци, твърдят експерти на Острова, цитирани от в. "Дейли Ексрес".

29 милиона българи и румънци ще имат право да живеят и работят във Великобритания въз основа на правилата на ЕС за свобода на придвижването, които ще влязат в сила в края на идната година. Това ще открие пътя за нова вълна от имигранти, която ще залее всички части на Континента в търсене на спасение от мъчителната бедност в собствените им страни и ще отнеме работни места от британците, които вече страдат заради глобалната икономическа криза.

Критиците предупреждават за повторение на времето, когато Полша и други източноевропейски страни получиха същите права през 2004 г., което доведе до приток на евтина работна ръка във Великобритания. Съветници на правителството в Комисията по миграцията съобщиха, че броят на работниците, пристигащи във Великобритания от България и Румъния, наричани страните А2, бил "относително малък" до момента заради визовите ограничения, но свалянето на преградите ще промени това.

"Изглежда, че притоците към Великобритания ще нараснат. Възможно е поне някои граждани на А2, които сега са решили да не емигрират към Великобритания, да бъдат окуражени от подобрения достъп до британския пазар на труда, който ще настъпи, ако настоящите ограничения бъдат премахнати", посочват експертите в свой доклад.

В момента българи и румънци имат ограничени права за влизане във Великобритания след присъединяването на двете им страни към ЕС през 2007 г. Тези ограничения ще бъдат свалени на 31 декември 2013 г. Малко е вероятно Великобритания да блокира премахването им заради договор, подписан, когато страните от А2 се присъединиха към ЕС.

Статистическите данни показват, че над 130 000 имигранти от Румъния и България в момента живеят във Великобритания. Вратички в законите са позволили на източноевропейците да заемат 50 000 работни места в професии, от които би трябвало да бъдат изключени, като хотелски служители и таксиметрови шофьори, обявявайки се за технически "самонаети лица".

"Нуждаем се от допълнително удължаване с пет години на преходните разпоредби. Направихме много повече от която и да е друга страна и можем да оправдаем подобно удължаване", заяви сър Андрю Грийн, директор на британската неправителствена организация за наблюдение на миграцията. "Правителството даде ясно да се разбере, че винаги ще прилага преходен контрол върху новите държави-членки. Работим също с другите страни членки за намаляване на злоупотребите със свободното движение", посочи говорител на британското вътрешно министерство.

Редактор: Десислава Ушатова

Великобритания излезе от рецесията

Великобритания изпълзя от най-продължителната си двойна рецесия от началото на 50-те години, след като икономиката й се върна към рас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com