Македония изригна срещу Груевски (Видео)

15289
Македония изригна срещу Груевски (Видео)

Рядко след обявяването на независимостта на Република Македония преди 22 години централният площад в Скопие е събирал толкова много хора на едно място от различни политически цветове, етническа принадлежност както снощи, предаде БГНЕС.

Десетки хиляди македонци поискаха да се сложи край на "безумното управление на премиера Никола Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ". Лидерът на обединената опозиция Бранко Цървенковски призова Груевски през месец март, когато ще бъдат проведени местните избори, да свика и предсрочни парламентарни избори, но и референдум за евентуалното споразумение с Гърция по отношение на спора за името на страната. Пред множеството Цървенковски обяви категоричното си убеждение, че идва краят на едноличния режим на Груевски. "През последните 20 години съм минал през всякакви неща - победи и поражения, радости и мъки, но никога както днес не съм имал такава воля и убеждение за победа", каза още Цървенковски.

Пред участниците в националния протест, организиран от "Съюзът за бъдещето", говориха още и лидерът на Либералнодемократическата партия Андрей Жереновски, както и различни кандидати за кметските места. Всички те се обявиха за спиране на "чалга - архитектурата", която тотално е обезличила тяхната столица. Те обещаха и да потърсят сметка за начина, по който са изразходвани над половин милиард евро за строителството на паметниците.

Всички те говориха за тоталния контрол над медиите, за пълната изолация на страната, за липсата на всякаква перспектива за младежта. Според тях никога през последните две десетилетия междуетническите отношения не са били толкова обтегнати и поставени пред риск.

Според Яни Макрадули, кандидат за кмет на обединената опозиция за град Скопие, днес македонците живеят на лизинг и умират на вноски. "Ако Александър Македонски можеше да говори днес, щеше да каже: Скъпи приятели, никога през славния си живот не съм преживявал това, което ми причинихте днес. За първи път съм обкръжен от толкова хора от всички страни", каза Цървенковски на площада, където Никола Груевски постави огромния паметник на Александър Македонски. Цървенковски обеща след спечелването на изборите да пита народа какво да се прави с тези паметниците от проекта "Скопие 2014". Едно е сигурно - "ние ще спрем строителството на паметниците" и ще насочим инвестициите към образованието, здравеопазването и инфраструктурата, каза още той и призова всички и десни и леви да се обединят, за да спасят страната.

"Целият свят ни се смее. Вижте какво пише чуждият печат за нас. Всички те описват Скопие както най-големият "Дисниленд" в света. "Ние сме единствената държава, където за три върби платихме над 250 000 евро. Всяка една от тях Груевски кръсти лично Вяра, Надежда и Любов. Както знаете, навсякъде по света надеждата умира последна, а тук тя изсъхна първа", каза пред скандиращите македонци Жереновски.

В края на протестния митинг на трибуната застанаха един до друг най-големите политически противници от 1990 година до днес в Македония -  Бранко Цървенковски и Любчо Георгиевски. С високо вдигнати юмруци те обещаха победа и сваляне на диктаторския режим на Никола Груевски.

Скопие ще прави панорамно виенско колело

Скопие ще търси инвеститор за изграждането на панорамно виенско колело с придружаващите го обекти и мостове, които ще бъдат издигнати м...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com