Венецуела заплаши САЩ с ответни мерки

7286
Венецуела заплаши САЩ с ответни мерки

Новоизбраният венецуелски президент Николас Мадуро заплаши САЩ с ответни икономически мерки, в случай, че Вашингтон наложи санкции на Каракас, предаде БГНЕС.

На 14 април Мадуро спечели президентски избори с крехка преднина пред кандидата на опозицията Енрике Каприлес. Последният изказа съмнения в проведения вот и поиска бюлетините да бъдат преброени отново. Каприлес бе подкрепен от САЩ, но Конституционният съд на Венецуела отхвърли искането и Мадуро бе обявен за избран президент.

"Няма да отстъпим от пътя, начертан от Уго Чавес. Никакви преговори с буржоазията! Няма да позволим външен натиск, какъвто се опитват да ни оказват САЩ", заяви Мадуро на церемонията по встъпването в длъжност на новия венецуелски кабинет. "Ако САЩ разполагат с ресурс, за да ни наложат икономически санкции, ние ще им отвърнем с реципрочни мерки".

Заплахата на Мадуро, наглед уж смехотворна, всъщност не е за подценяване. САЩ внасят около 900 хил. барела петрол дневно от Венецуела, чието дневно производство е от 2,3 до 3 млн. барела. Венецуела е с най-големи доказани петролни залежи в света, като икономиката на страната на 90% се основава на износа на черно злато.

"САЩ ненавиждаха Уго Чавес, защото национализира нефтодобива и изхвърли американските компании от Венецуела. Американците заложиха на Каприлес с идеята да се върнат. Но Каприлес загуби изборите. Продължаваме по пътя, начертан от Чавес и няма да отстъпим и педя от него!", заяви Мадуро, вицепрезидент на починалия на 5 март Чавес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com