Виталий Кличко поведе 15 хил. души в подкрепа на Тимошенко

9770
Виталий Кличко поведе 15 хил. души в подкрепа на Тимошенко

Петнадесет хиляди демонстранти, предвождани от украинския шампион по бокс и опозиционер Виталий Кличко настояха днес в Киев за освобождението на намиращата се в затвора бивша министър-председателка на страната Юлия Тимошенко, предаде БГНЕС.

Демонстрантите скандираха "Свобода за Юлия!" и развяваха знамена с цветовете на главните опозиционни формации, включително и на партията на Кличко "Удар", противопоставящи се на властта на президента Виктор Янукович.

Демонстрацията бе организирана, след като Европейският съд по правата на човека постанови през април, че задържането под стража на Тимошенко през 2011 г. е незаконно и произвол.

САЩ и Европейският съюз призоваха Украйна да преразгледа положението на бившата премиерка. Тимошенко, която бе един от водачите на Оранжевата революция през 2004 г., бе задържана през август 2011 г. и осъдена два месеца по-късно на седем години затвор за злоупотреба с власт. Сега срещу нея се води друго дело за изборна измама. Обвинена е и в съучастие в убийството на депутат през 1996 г. Самата тя определя това като политическо отмъщение.

Преследването срещу Тимошенко предизвика сериозна криза между Украйна и ЕС. Евросъюзът смята съдебните дела срещу нея за политически мотивирани и настоява за освобождаването й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com