Вулканът Етна изригна

22517
Вулканът Етна изригна

Най-високият действащ вулкан в Европа, Етна, изригна. Вулканът е изхвърлил във въздуха стълб от пепел и лава на височина от близо 1 километър, предадоха италианските медии. Вулканолозите смятата, че е възможно ерупцията да продължи.

Според местната сеизмологична служба характерът на изригването на Етна варира от умерен до взривоопасен. Заради изригването има реална опасност от затваряне на най-близкото летище "Катания".

Страх от Везувий: При изригване загиват 3 квартала на Неапол

Вулканът Везувий, който в древността изпепелява римския град Помпей, е изключително активен и днес. Твърдението е на шефа на Гражданска...

Първото изригване на вулкана за тази година беше на 19 февруари, когато Етна направи истинско огнено шоу в Сицилия. Изригванията са значително малки и не застрашават околностите.

Етна е най-високият вулкан в Европа, по своите склонове има над 200 кратера и лавови потоци. Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 година пр. Хр, а на 11 март 1669 година е било най-мощното изригване, което трае 4 месеца. 20 хиляди души загиват, а 50 града са унищожени по това време. През 2012 година Етна е била активна през януари и април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com