За първи път жена ще е президент на Южна Корея

7881

Първите резултати от президентските избори в Южна Корея показват, че за първи път в историята на страната на президентския стол ще седне дама. Според резултатите кандидатът на консерваторите Пак Гън-хе е спечелила изборите, предаде Евронюз, позовавайки се на южнокорейската избирателна комисия.

При преброяването на 78.6% от бюлетините Пак Гън-хе събра около 51.6% от подадените гласове. Основният й съперник - Мун Дже-ин, издигнат от Обединената демократическа партия, събира 48.9%.

Южна Корея избира президент

Жителите на Южна Корея вече гласуват пред урните за нов президент на страната. Според социологическите проучвания за първи път в истори...

60-годишната Пак Гън-хе е дъщеря на диктатора Пак Чон-хе, управлявал страната през 60-те и 70-те години на 20 век. Той е известен с успешната си икономическа реформа, наричана "корейското чудо", но и с политическите репресии. Пак Чон-хи няколко пъти въвежда извънредно положение и приема конституция, която му дава контрол над парламента. През 1979 г. Пак Чон-хи е убит от ръководителя на централното разузнавателно управление на Южна Корея.

По време на избирателната кампания Пак Гън-хе неведнъж критикува режима на баща си. В края на септември тя се извини публично за неговите престъпления, като заяви, че те са спънали политическото развитие на Южна Корея и са нанесли поражения на конституционните ценности.

По-рано дори опонентът на Пак Гън-хе призна поражението си след вота на близо 40 милиона избиратели.

„Всички направиха това, което можаха, но аз не бях в състояние да победя”, заяви Мун Джае Ин пред своя дом в Сеул. „Приемам смирено резултата от изборите”, посочи още изгубилият кандидат.

Мъжете в Южна Корея все по-често с грим

Младите мъже в Южна Корея все по-често прибягват до грима, за да изглеждат добре. Спиралата и фон-дьо тенът вече не са запазена тери...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com