Замразяват заплатите на европейските чиновници за 2 години

6935

Заплатите на служителите в структурите на ЕС ще бъдат замразени за две години. Предварителното споразумение за това е постигнато по време на срещата на европейските лидери в Брюксел. Споразумението предвижда и съкращаване с 5% на броя на служителите в управленските подразделения на ЕС, съобщава ИТАР-ТАСС.

“Преговорите продължават без прекъсване. Процесът е много сложен, тъй като за приемането на бюджетната програма е нужен консенсус”, е заявил европейски дипломат.

Предстои нова битка за бюджета на ЕС

През миналия ноември, когато лидерите на Европа за първи път дискутираха бюджета за следващите седем години, френският президент Франс...

В момента в структурите за управление на ЕС има около 42 000 души. Великобритания е сред страните, които настояват за най-сериозно съкращаване на административните разходи на европейския блок.

По-рано българският финансов министър Симеон Дянков заяви, че е необходимо да се намалят административните разходи на Европейската комисия в Брюксел. Той заяви това пред журналисти в парламента финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос във връзка с българската позиция по преговорите за европейския бюджет, предаде „Фокус”.

„Преговорите продължават. Шест пъти говорихме с премиера Бойко Борисов по конкретни наши предложения и предложения, близки до нашето мнение, като това на Полша и Словакия. Големите донори като Великобритания, Германия и Холандия искат в различни степени намаляване на общия бюджет. С писмо от предишния Съвет на министрите на финансите ние сме изнесли нашата позиция, в която казваме, че има възможност за намаление на общия бюджет, но това би следвало да излезе от две пера. Първото перо е административните разходи на самата комисия в Брюксел, които, според нас, са доста раздути и тук сме съгласни с Великобритания, Германия, Холандия и Швеция. Не може в период на такава продължителна икономическа криза в Европа, когато държави като България рязко намалиха административните си разходи, Брюксел да иска още по-големи административни разходи. Второто перо, където би следвало да има намаление, са програма за така наречените бедни райони в богати държави, като Южна Италия и Шотландия, където в този програмен период отиват десетки милиарди евро, за да могат те да се хармонизират с по-богатите региони в съответните държави”, обясни Дянков. Това е българската позиция, каза вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com