Предстои нова битка за бюджета на ЕС

5530
Предстои нова битка за бюджета на ЕС

През миналия ноември, когато лидерите на Европа за първи път дискутираха бюджета за следващите седем години, френският президент Франсоа Оланд заяви, че от постигането на споразумение ги делят едва 30 милиарда евро. Според дипломатически източници в Брюксел наистина през миналата година споразумението е било близо и е можело да бъде постигнато.

Това важи за тогава. Сега настроението остава предпазливо оптимистично, но германците, които обикновено обичат да понижат очакванията преди срещите, казват, че разговорите ще бъдат „трудни и решаващи”.

Британският премиер Дейвид Камерън е смятан за лидер на групата в подкрепа на съкращенията – тези страни смятат, че разходите на ЕС трябва да бъдат намалени във времена на икономии. Великобритания не е сама. Тя има съюзници в лицето на Холандия, Швеция и Германия.

Европейската комисия искаше увеличение от 5%, което би довело до бюджет от един трилион евро за следващите седем години. През миналия ноември размерът бе намален до 973 милиарда евро.

Великобритания и Германия настояват за още съкращения. Ако бъдат спестени още 20 милиарда евро, то тогава Великобритания ще може да твърди, че стават дума за съкращение, базирано на бюджета за 2012 година.

Всичко още повече се усложнява от факта, че Великобритания базира своите изчисления на плащанията, които предстои да направи, докато другите работят на база на поетите ангажименти за разходи.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който председателства бюджетната среща, заяви, че за първи път ще има реално съкращаване в сравнение със сегашния бюджет.

В сряда германски представители предупредиха, че Германия няма просто да отвори чековата си книжка, за да разреши бюджетните преговори. Но Германия ще търси компромис и Ангела Меркел се срещна с френския президент Франсоа Оланд, който е критично настроен към допълнителните съкращения.

Оланд обяви, че ще се противопостави срещу всяко предложение, което може да попречи на икономическия ръст.

Има основания да се смята, че френските възражения ще бъдат заглушени. През миналия ноември Франция отбеляза значителна победа. Британците, шведите и холандците се съгласиха да не искат намаляване на парите за земеделие и за финансирането на по-бедните региони. Това промени атмосферата.

Британците все още смятат, че земеделието и неговото финансиране се нуждаят от реформа, но няма да повдигнат въпроса.

Както винаги, има много различни приоритети. Някои от по-бедните източни страни ще се борят да запазят тези програми. Има няколко държави, които са решени да защитят своите отстъпки или да получат такива. Датчаните искат значително намаляване на своята вноска в бюджета на ЕС.

Италианският премиер Марио Монти смята, че Италия плаща твърде много и насочи критичния си поглед към британската отстъпка. Британците ясно показаха, че отстъпката от 3 милиарда лири годишно не подлежи на обсъждане.

Със сигурност по време на срещата ще бъдат поискани допълнителни съкращения на разходите на администрацията на ЕС. Не само британските, но и холандските и германските вестници, внимателно разглеждат заплатите на европейските чиновници и комисари, някои от които печелят повече от своите премиери.

Не трябва да се забравя нещо много важно – каквото и да бъде съгласувано, то ще отиде в Европейския парламент, а евродепутатите не само са решени да покажат мускули, но те са и големи поддръжници на европейските разходи.

Така че, дори след срещата в Брюксел предстоят нови битки.

ВВС

За пръв път в историята ЕС намалява бюджета си за следващите седем години

След едно денонощие преговори Европейският съвет най-сетне постигна компромис относно бюджета на Европейския съюз за следващите седем г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com