Замърсяването на морето от Фукушима по-малко от очакваното

4313
Замърсяването на морето от Фукушима по-малко от очакваното

Американски и японски еколози са измерили нивото на замърсяване на морската вода по крайбрежието на Япония с цезий-137 и сребро-110 три месеца след катастрофата с АЕЦ Фукушима - 1, предаде БГНЕС.

Те са стигнали до извода, че концентрацията на тези радиоактивни елементи във водата и в тъканите на морските организми е значително по-малка от очакваната и фактически не представлява опасност за човека.

Своите изводи от направените изследвания екипът от учени под ръководството на Кени Бюселър от Океанографския институт на американския град Уудс Хол, публикува в научното списание "Proceedings of the National Academy of Sciences". Учените отишли на тази експедиция в началото на юли 2011 - три месеца след първия взрив на Фукушима. Те взели проби от водата и организмите от различна дълбочина по крайбрежието на Япония.

Япония връща 16 000 души в зоната на евакуация "Фукушима"

Япония облекчи регламента за пребиваване в зоната на евакуация около атомната електроцентрала „Фукушима 1”, което позволява...

Изследвали ги за наличие на цезий-137 и сребро-110. Тези два изотопа имат много кратък период на полуразпад - 250 дни за среброто и 30 години за цезия, което обуславя тяхната висока биологическа активност. Освен това цезий - 137 лесно може да измества атомите на калия и рубидия в тъканите на организмите, в резултат на което той с лекота се намества във вътрешността на клетките на растенията и животните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com