Западните Балкани - национализъм и натиск върху медиите

5311
Западните Балкани - национализъм и натиск върху медиите

Страните от Западните Балкани са постигнали напредък в демократичните процеси и по пътя към присъединяване към Европейския съюз, но национализмът и натискът върху свободните медии продължават да застрашават процеса на помирение, се казва в годишния глобален доклад на организацията "Фрийдъм хаус", съобщи Танюг.

В доклада, в който е дадена оценка на състоянието на политическите права и гражданските свободи, сред 87 свободни страни са посочени Сърбия, Хърватия и Черна гора, докато сред 60 държави, които са оценени като частично свободни, се намират Босна и Херцеговина и Македония.

В доклада на "Фрийдъм хаус" Косово е оценено като частично свободно.

В частта, в която се говори за Сърбия, се изтъква, че сръбските власти окончателно са завършили сътрудничеството с Хагския трибунал с предаването на последните двама обвинени - Ратко Младич и Горан Хаджич.

През май еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви в Брюксел, че свободата на словото е една от основите, върху които е изграден Европейският съюз, и трябва да се защитава на всяка цена. Страните от Западните Балкани в това отношение са изправени пред три основни проблема - политически натиск, икономически натиск и заплахи, посочи той. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com