Началото на края за Испания! "Летящите холандци" потопиха шампиона - 5:1 в мач за историята

29410
Началото на края за Испания! "Летящите холандци" потопиха шампиона - 5:1 в мач за историята

Първият исторически мач на 20-ото световното първенство е факт! Холандия си отмъсти частично на Испания за загубата във финала преди четири години, като днес разгроми "Ла Фурия" с гръмкото 5:1. Освен с резултата, мачът ще се запомни с феноменалния гол на Робин Ван Перси в 44-ата минута. Холандецът отбеляза един от най-красивите голове с глава в историята на световните първенства. Световният шампион Испания заприлича на Барселона и по всичко личи, че царуването на иберийците на трона на световния футбол е към края си. "Тики така" е развенчана, а  "летящите холандци" напомниха за своя тотален футбол и стартираха отлично първенството, като най-важното за тях е, че по всяка вероятност ще избегнат Бразилия на осминафинала.

Ван Гаал: Ще останем в Бразилия и петте седмици

Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал обяви, че отборът му ще играе финал на световното първенство в Бразилия. Специалистът сподели и...

През първото полувреме нищо не предвещаваше за последвалия развой. Испания имаше пълно преимущество на терена, а Холандия изпитваше сериозни проблеми в играта си. Все пак първото по-сериозно положение бе за холандците. В осмата минута Ариен Робен изведе Уесли Снайдер сам срещу Касияс, но играчът на Галатасарай стреля слабо и вратарят спаси. Испания отвърна с удар на Иниеста, който профуча на метър над гредата. Световният шампион пое контрола и Диего Коща се озова сам срещу Силесен, но Рон Влаар блокира играча, а публиката ликуваше. Феновете в Салвадор освиркваха Коща при всяко съприкосновение с топката и скандираха "предател" по негов адрес.



Още веднъж защитата на Холандия трябваше да се намесва решаващо, когато Давид Силва се озова на стрелкова позиция. В средата на полувремето определено си личеше все още необиграната защитна линия на "лалетата", а преливането на схемата на холандците от 3-5-2 в 5-3-2 не се получаваше. Линните бяха разкъсани и холандците не можеха да организират играта си.

В 27-ата минута по-добрата игра на Испания доведе до дузпа, когато Де Врай фаулира Диего Коща. С изпълнението се нагърби Шаби Алонсо и откри след силен удар в долния десен ъгъл - 1:0.

Джонатан Де Гузман се включи добре отдясно в 31-вата минута и центрира, но нямаше кой да оползотвори подаването. В 43-а минута Андрес Иниеста пусна феноменален пас към Давид Силва, но Яспер Силесен се ориентира чудесно и спаси в корнер.



В 44-ата минута Холандия изравни от нищото. Дейли Блинд изпрати изключителен пас към Робин Ван Перси, който с невероятен плонж с глава препарира Касияс. Нападателят се затича към скамейката и поздрави Луис Ван Гаал, а конкуренцията на Манчестър Юнайтед в Премиършип вече трепереше от бъдещото партньорство между двамата.



Второто полувреме на мача влезе директно в историята на футбола. Холандия изигра едни от най-силните 45 минути в историята си и помля високомерния си противник.

В 53-ата минута отново Блинд прати страхотен пас, този път към Робен, който финтира Пике и простреля Касияс за 2:1 под сипещия се дъжд.

Минута по-късно Диего Коща удари Бруно Мартинс Инди и му бе спестен червен картон.

В 60-ата минута нова неверотна атка на Холандия завърши с бомбен удар на Ван Перси в гредата. Висенте Дел Боске реагира като включи в игра Фернандо Торес и Педро, а от игра излязоха Чаби Алонсо и Диего Коща.

Жужо: В Холандия има нещо балканско, може да ги провали

"При холандците има нещо балканско и това може да им изиграе лоша шега", предупреди бившият футболист на Фейенорд и Славия Андрей Желяз...

В 65-ата минута Холандия пречупи окончателно своя съперник. Центриране стигна до Де Врай на задната греда, той бе най-съобразителен и вкара за 3:1. При гола остана съмнение за нарушение на Робин Ван Перси срещу Икер Касияс. Вчера в мача Бразилия - Хърватия за същата интервенция бе отсъден фаул на хърватския играч, но днес това не се случи, което още веднъж повдигна въпроса за съдийството.

В 72-ата минута груба грешка на Икер Касияс, който си поведе лошо топката, Робин Ван Перси му отне топката и на празна врата направи резултата 4:1!

В 80-вата минута катастрофата за Испания стана пълна. Нова контраатака на Холандия свари неподготвена защитата на Испания, а Робен се подигра с бранителите след като се разходи в наказателното поле, накара Икер Касияс да лази и преодоля наредените на голлинията играчи на Испания за 5:1.

Холандците буквално летяха по терена и до края на мача пропуснаха да вкарат още два гола от чисти положения. Фернандо Торес пък показа обичайната си слабост пред гола и не успя да направи срама на своите по-малък.



Холандия спечели първите си три точки в групата, но "лалетата" са далеч от ролята на фаворит в турнира, тъй като днес мачът се разви по отличен за тях начин. Испания пък е пред решителен мач срещу тежък съперник - във втория кръг от групата среща Чили.

ВИЖ ТУК ГАЛЕРИИ СЪС СНИМКИ ОТ МАЧА:

Найджъл де Йонг: Ван Гаал е страхотен треньор и е гладен за успехи

Халфът Найджъл де Йонг е убеден, че Луис ван Гаал е най-добрият възможен избор за треньор на Холандия в момента. За дефанзивния халф не...

СВЕТОВНО УНИЖЕНИЕ ЗА ШАМПИОНА! ХОЛАНДИЯ ПРОФУЧА ПРЕЗ ИСПАНИЯ С 5:1  

ВИЖТЕ БИЖУТО НА РОБИН ВАН ПЕРСИ В СТИЛА НА ЙОРДАН ЛЕЧКОВ  

ОРАНЖЕВИ УРОЦИ КАТО ЗА СВЕТОВНО  

ДЕСАНТЪТ НА "ЛАЛЕТАТА" СРЕЩУ ИСПАНИЯ. ВИЖТЕ ГО!  

ИСПАНИЯ - ХОЛАНДИЯ Е ГВОЗДЕЯТ НА ВТОРИЯ ДЕН ОТ МОНДИАЛА  

Робен: Няма да играем тики-така срещу Испания

Крилото на Холандия Ариен Робен намекна каква тактиката ще спазват той неговите съотборници в мача срещу световния шампион Испания. &b...

СТАТИСТИКА:

Мач от първия кръг в група B

ИСПАНИЯ - ХОЛАНДИЯ 1:5

1:0 Чаби Алонсо 27 дуз.
1:1 Ван Перси 44
1:2 Робен 53
1:3 Де Врай 65
1:4 Ван Перси 72
1:5 Робен 80

ИСПАНИЯ: Касияс, Алба, Рамос, Пике, Аспиликуета, Бускетс, Чаби Алонсо (63 Педро), Шави, Иниеста, Давид Силва (78 Фабрегас), Диего Коста (62 Торес)
Селекционер: Висенте Дел Боске

ХОЛАНДИЯ: Силесен, Влаар, Де Врай (72 Велтман), Бруно Мартинс, Янмаат, Блинд, Де Йонг, Де Гузман (62 Вайналдум), Снайдер, Робен, Ван Перси (79 Ленс)
Селекционер: Луис Ван Гаал

Главен съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Касияс (И) ; Де Гузман, Де Врай, Ван Перси (Х)

Стадион: "Фонте Нова", Салвадор

СВЕТОВНО УНИЖЕНИЕ ЗА ШАМПИОНА! ХОЛАНДИЯ ПРОФУЧА ПРЕЗ ИСПАНИЯ С 5:1  

Холандският национален отбор направи нов гаф

Холандският национален отбор не спира с гафовете часове преди началото на Световното в Бразилия. След като Робен се сби с Мартинс Инди ...

ВИЖТЕ БИЖУТО НА РОБИН ВАН ПЕРСИ В СТИЛА НА ЙОРДАН ЛЕЧКОВ  

ОРАНЖЕВИ УРОЦИ КАТО ЗА СВЕТОВНО  

ДЕСАНТЪТ НА "ЛАЛЕТАТА" СРЕЩУ ИСПАНИЯ. ВИЖТЕ ГО!  

ИСПАНИЯ - ХОЛАНДИЯ Е ГВОЗДЕЯТ НА ВТОРИЯ ДЕН ОТ МОНДИАЛА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com