Подценяваната Италия е готова за нов удар

12909
Подценяваната Италия е готова за нов удар

Да се твърди, че четирикратен световен шампион може да е в ролята на "скрит" фаворит на подобен форум, би било налудничаво. Поне на практика. Традициите обаче не са това, което бяха вече и във футбола. Затова на теория е различно. Поне на предстоящото световно първенство. Worldcup2014.actualno.com ви представя още един от грандовете в група C  - Италия.

Италия е сред силно подценяваните тимове в навечерието на Мондиала. Причините - заниженото ниво на Серия А, липсата на големи звезди в тима на Чезаре Прандели, провеждането на шампионата в негостоприемната за европейските отбори Южна Америка. Тази роля обаче е точно по вкуса на италианците. Които бяха в същото положение и през 2006 г., когато със страшна сила избухна скандала "Калчополи". В края на Световното "скуадрата" натри носа на всички и триумфира с титлата.

Преди този Мондиал ситуацията е сходна. Дали играчите на Чезаре Прандели ще имат сили чак за нов триумф е трудно да се каже, но със сигурност ще играят ключова роля по бразилските терени. Защо ли? "Адзурите" притежават нещо, което липсва у болшинството от останалите отбори - манталитета на победители в голяма част от футболистите. Ако щете дори хитростта, самоувереността, жаждата за трофеи и знанието как точно да бъдат спечелени.

На вратата на италианците е Джанлуиджи Буфон. Играч, който няма смисъл да бъде коментиран, името му говори достатъчно. По-важното е, че към настоящия момент Буфон, както и останалите играчи на Ювентус, са жадни за международен успех след провала в европейските турнири. Поредната леко спечелена домашна титла съвсем не им е достатъчна. Същото се отнася за резервата Салваторе Сиригу, който иначе е стълбът на вратата на ПСЖ и направи отличен сезон. Сиригу определено е във форма и може напълно равностоен да замени Буфон при нужда. Същото се отнася за третия вариант - Матия Перин, само за да се затвърди традицията Италия да се радва на уникални вратари. Перин показа забележителни неща на вратата на Дженоа през този сезон и вече е цел на най-големите отбори на Ботуша. Заедно с Франческо Барди и Никола Леали той е сред младата вълна талантливи вратари, който гарантират спокойствие на този пост за дълги години напред.

Защитата традиционно е сред силните страни на италианския футбол. Това поколение не е изключение. Най-важното е, че освен качествени играчи, италианските защитници са и спортисти със сериозен характер и манталитет на победители. Нещото, което както вече стана ясно липсва в останалите отбори. Пример за такива са Леонардо Бонучи, Андреа Барцали, Джорджо Киелини и Андреа Ранокия, който ще пътува с тима като резервен вариант. Четиримата гореизброени са централните защитници на които може да разчита Чезаре Прандели, а още по-добрата новина за него е, че са напълно взаимозаменяеми. На бековете фаворити са играчите на Милан Матия Де Шилио и Игнацио Абате. Италия се е радвала на далеч по-качествени футболисти в тази зона, но и тези двамата имат какво да покажат, стига да се опазят от груби грешки. Алтернатива е натурализираният аржентинец Габриел Палета, който направи много силен сезон с Парма и е твърде вероятно скоро да направи сериозен изходящ трансфер. Палета се справя добре и с офанзивните включвания, което в един момент може да го направи дори титуляр.

Халфовата линия е огромната сила на италианския отбор. Често специалистите говорят какво притежава Испания или Германия в тази част от терена, но "адзурите" определено не отстъпват. Доказателство са "гърмяните зайци" Андреа Пирло, Даниеле Де Роси, Клаудио Маркизио, Алберто Акуилани и Тиаго Мота. Всеки от тях може да измъкне отбора си в труден момент, а с подобни бойци Италия със сигурност няма да е отбор, който лесно да допуска голове. Kъм тях спадаше и Рикардо Монтоливо, но той се контузи тежко в навечерието на турнира и по този начин Прандели понесе сериозна загуба. При отсъствието на играча на Милан сериозна отговорност пада върху младия Марко Верати, който вече свикна с мачовете на високо ниво и ще се справи с предизвикателството. Проблем може да се окаже липсата на достатъчно играчи по крилата, където освен Антонио Кандрева, ще трябва да се разчита на преквалифицирани нападатели като Алесио Черчи и Лоренцо Инсинье. Двамата са сред хитовете на тазгодишния шампионат в Серия А и спечелиха симпатии с агресивната си и нестандартна игра.

В атака е една от най-важните задачи на Чезаре Прандели. Тя е по скоро психологическа - селекционерът трябва да накара Марио Балотели да мисли само за футбол. Случи ли се това, Италия може да мисли и за световната титла. Освен нападателя на Милан, на разположение в атака са нестандартни играчи като Антонио Касано и голмайстора на Серия А Чиро Имобиле.

Важен психологически факт за отбора е, че наскоро селекционерът Чезаре Прандели удължи своя договор и така се сложи край на спекулациите около неговото бъдеще. Италианската федерация гласува доверие на Прандели и сега е моментът той да се отблагодари. Откакто пое тима, Прандели показва качества, но Италия не е спечелила трофей, а за тимове от подобен ранг това е единственото, което има значение. В тактически план бившият треньор на Фиорентина е доказал своята гъвкавост и нестандартност, затова е трудно да се предвиди как точно ще изглежда "скуадрата". И въпреки традициите

Италия изтегли на пръв поглед нелек жребий, попадайки в група с Англия и Уругвай. Тимове, които будят симпатиите на мнозина. И толкова. Англия и Уругвай нямат манталитета на голям отбор, който притежават "адзурите" и едва ли ще са проблем за тях. В първия мач от тази група Италия и Англия се срещат в европейско дерби. Традиционно Италия развива играта си в течение на турнира и едва ли ще се хвърли с всички сили срещу албионците, като твърде вероятен е стратегически хикс. Във втория кръг хората на Прандели излизат срещу Коста Рика, където трите точки са задължителни. В последния кръг решаващият мач е срещу Уругвай, а защо "урусите" не са страшилището от което Де Роси и компания да се уплашат прочетете тук. При положение, че спечели първото място в групата Италия ще има лек съперник на осминафинал - втория отбор от група C, който по всяка вероятност ще се определи измежду Гърция, Кот'Д'Ивоар и Япония. Отбори, които няма как да изплашат италианците. Толкова с възможното развитие, Италия не е отбор, който да зависи от останалите. Това е селекция, уверена в собствените сили и има защо.

Съставът на Италия:

Даниеле Де Роси: Имаме потенциал да играем финал на Световното

Според полузащитникът на Италия Даниеле де Роси ,отборът има сили да стигне до финала на Мондиал 2014. Халфът на Рома е един от най-опи...

Вратари: Буфон (Ювентус), Перин (Дженоа), Сиригу (Пари Сен Жермен)

Защитници: Абате (Милан), Бардзали (Ювентус), Бонучи (Ювентус), Киелини (Ювентус), Дармиан (Торино), Де Шилио (Милан), Палета (Парма)

Полузащитници: Акуилани (Фиорентина), Кандрева (Лацио), Де Роси (Рома), Маркизио (Ювентус), Тиаго Мота (Пари Сен Жермен), Пароло (Парма), Пирло (Ювентус), Верати (Пари Сен Жермен)

Нападатели: Балотели (Милан), Касано (Парма), Черчи (Торино), Имобиле (Торино), Инсиние (Наполи).

 

Ромуло изуми: Помолих Прандели да не ме взима в Бразилия

Халфът на Верона и Италия Ромуло обяви, че първоначално е бил сред повиканите 23-ма от селекционера за световното първенство в Бразилия...

Програма на Италия:

Група D: Уругвай, Коста Рика, Англия, Италия

 15 юни, 01.00 ч. Англия – Италия, Арена да Амазония, Манаус

 20 юни, 19.00 ч Италия – Коста Рика, Арена Пернамбуко, Ресифе

 24 юни, 19.00 ч. Италия – Уругвай, Арена дас Дунас, Натал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com