Свиневъди: Положението е военно

6290
Свиневъди: Положението е военно
Снимка: Йорданка Калчева

„Положението не е кризисно, положението е военно. Трябва да се промени законът и да забравим за т. нар. заден двор“. Това заяви на заседание на епизоотичната комисия в Добрич управителят на най-големия свинекомплекс в България д-р Румен Караманов.

В ръководената от него ферма в добричкото село Козлодуйци се отглеждат 80 000 прасета и евентуалното избухване на Африканска чума по свинете ще удари индустриалното производство. Д-р Караманов се е договорил на вчерашната среща с жители на три села, намиращи се в близост до фермата, да заколят и складират във фризерите отглежданите в личните им дворове прасета, докато още няма в района вирус на Африканска чума, както и да не отглеждат още две години тези животни. Срещу това хората получават по 250 лв.

Той настоява да се вземат драконовски мерки срещу разпространението на болестта и дава пример как в Чехия оградили гората и нито гъбари, нито дървари били допускани. „Оградата, която се направи на границата с Румъния, не е ограда, тя не служи за нищо. Сложете мрежа, докато не са изгнили коловете“, посъветва специалистът. Според него е нужно да се въведат санкции като в Германия по 500 – 1000 евро за укрита храна, пренесена през границата.

А на тях кой ще сложи намордник?

Много баби чумави прасета. Така би могла да се опише ситуацията с нарастването на епидемията сред животните. Чумата по свинете в Бълга...

Полицаите нямат право да преравят багажа на влизащите туристи за храна, а от Гранична полиция не могат да обхванат всички – само през Дуранкулак дневно преминават по 5-6 хиляди души.

Голям проблем е, че по две седмици се чакат резултатите от пробите, каза на срещата ръководителят на Държавно ловно стопанство – Балчик Калинка Тодорова. Друг проблем, който тя посочи, е засиленото търсене на трюфели в района – кучетата ровят, движат се навсякъде.

„Аз също смятам, че трябва да се вземе решение поне за 2 години да се забрани отглеждането на свине в задните дворове“, заяви проф. Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той предупреди, че за тази болест няма ваксина и няма лекарства.

Професорът определи като пропуск отпадането на ветеринарните участъци, защото сега не е икономически изгодно на ветеринарните лекари за едно прасе да пътуват до някое село. В момента кметовете носят отговорност за животните. Той посочи, че Чехия е единствената държава, справила се с Африканската чума – просто чехите заградили района и ликвидирали всички диви прасета в него. За съжаление България не може да загради река Дунав, макар да е ясно, че болестта идва от Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com