В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

1032
В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)
Снимка: Център за защита на природата и животните - Добрич

В Добрич работят по проект за развитие и надграждане на зоопарка, наречен Център за защита на природата и животните. Той е създаден през 2003 г., но е въведен в експлоатация три години по-късно.  Изграден е по модел на зоологическата градина в Цюрих. Зоопаркът е построен с финансовата подкрепа на дарители от швейцарския град Шафхаузен. Паркът се простира върху площ от 162 декара и прилича на голям селски двор. От партньорска Швейцария тогава центърът е получил бизони, лами, алпака, двойка коне "Пржевалски".

„Всички наши обитатели живеят на площта, от която се нуждаят, и която максимално се доближава до естествената им. Те винаги могат да се скрият от очите на посетителите и да се покажат, когато решат. Голяма част от обитателите ни се движат свободно из цялата площ - може да видите костенурки, овце, кози, катерички и други животни да вървят по пътечките заедно с вас. Никое животно не живее само или в изолация, всички имат партньори и се размножават свободно. А за тези без компания, работим неуморно, за да осигурим такава“, казват от Зоопарка. Още от Добрич: Добрич готви индустриална зона с 1500 работни места

В момента зоопаркът разполага с 350 животни от 70 вида.

На заседанието си от 19-ти декември местният парламент даде съгласие Община град Добрич да кандидатства с проект за „Изработване на стратегически документи и техническо задание във фаза „Технически проект“ за изготвяне на инвестиционен проект за модернизация и реконструкция на Център за защита на природата и животните. Финансирането е по програма „Околна среда“ 2021-2027 г.
Тя, заедно с още 17 общини, на чиито територии функционират зоологически градини, са конкретни бенефициенти по програмата.

Тази фаза е първа и целта и́ е да се подпомогне впоследствие качествена разработка за инвестиционен проект за ремонт или реконструкция на зоологически градини. Още: Кметът, зам.-кметът и служители на община Добрич се обучаваха за работа с платформа за гражданско участие

Целта е да се постави основата за надграждане на концепцията за развитие на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, като се разработят стратегически документи, които имат пряко отношение към функционирането и развитието му, включително с осигуряването на адаптирана среда за всяко животно за удовлетворяване на неговите физически, психологически и социални нужди, характерни за биологичния му вид.

Обществената поръчка за изработване на стратегически документи и техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект е вече обявена. Тя е с прогнозна стойност 142 800 лв. без ДДС. Подадените до крайния срок оферти са четири на брой – от фирмите „Вектор Лукс Билд“ ЕООД, „Екотийм“ ООД, „Инжпроект“ ЕООД и „Фрибул“ ООД.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com