X
 
 

Засилени мерки за превенция на африканската чума по свинете

1119 0
photo of Засилени мерки за превенция на африканската чума по свинете
Снимка: Pixabay
Расте броя на огнищата на африканска чума по домашните прасета у нас. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се допусне заразата да засегне свиневъдни обекти, съобщава БНТ.

Последният случай на открита зараза в Добричко е при диво прасе, блъснато от кола и открито мъртво край Дуранкулак. Областта е една от критичните за разпространение на заразата, тъй като граничи с Румъния, където огнищата на заболяването са над 1500. Една от превантивните мерки е дезинфекция на влизащите в страната автомобили. Изграденото защитно съоръжение по цялата сухопътна граница с Румъния е в добро състояние, показват проверките.

БАБХ забрани продажбата на свинско месо на фермерските пазари

Забранява се предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски ...

Кметовете ще запознаят всички собственици на прасета, които се отглеждат в задните дворове от опасностите от отглеждането им.„Към стопаните в трикилометровата зона поне, ако е възможно така да направят, че да не отглеждат прасета. Разбираме тяхното безпокойство, но по-важно е да запазим целия отрасъл, отколкото едно или две прасета“, заяви заместник-областният управител на Добрич Живко Желязков.

Специалистите разчитат мерките да дадат резултат и болестта да не достигне до големите ферми в областта. В свинеферми в Добричко се отглеждат около 70 000 животни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители