Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

26 март 2024, 14:01 часа • 1244 прочитания

Общинските съветници на Добрич гласуваха по време на редовно заседание днес увеличението на заплатата на кмета на 6800 лева, което е почти двойно. 31 гласуваха „за“, против бяха седем, а двама се въздържаха, съобщава БТА. С решение от 23.02.2021г. основното месечно възнаграждението на кмета е било в размер на 3 550 лева, пишат от Про Нюз Добрич.

Заместник-кмета „Финанси и общинска собственост“ Станка Николова внесе докладната и посочи, че със Закона за държавния бюджет е предвидено увеличение на разходите за персонал на общинските администрации и увеличение на заплатите за кметовете. БНР припомня, че на сесията през януари съветниците повишиха заплатите си от 1000 лв. на малко над 1 700 лв.

Ръководителят на звено „Вътрешен одит“ в Община Добрич Диян Георгиев посочи, че възнаграждението на общинските съветници трябва да е почасово, а не месечно и по този начин се нанасят „милиони щети върху общинските бюджети в цялата страна“. Ако продължава да се изплаща пълно месечно възнаграждение на общинските съветници, това би довело до демотивация на служителите в местните администрации. Вторият риск е свързан с общинския бюджет, тъй като в него не са предвидени източници за повече приходи, казва още Георгиев.

Още: КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

Увеличението срещна подкрепа

Общинският съветник Герман Германов уточни, че заплатата на кмета идва от държавния бюджет, а на общинските съветници от бюджета на Общината. Той каза, че ще подкрепи докладната, защото възнаграждението на кмета не е променяно често, а от него зависят и заплатите на кметския екип, председателя на Общинския съвет и общинските съветници. Съветниците подкрепиха увеличението, само от „Възраждане“ предложиха увеличението да е съобразено със средния годишен индекс на инфлация за страната – 10%, което не беше одобрено от мнозинството в залата.

Кметът Йордан Йорданов, каза че дарява по 5000 лева от заплатата си всяка година за талантливи деца на Добрич. „Даренията, които ще продължа да правя за децата на Добрич, ще бъдат в по-голям размер“, казва Йордан Йорданов.

Още: Служители в европейски град получиха два пъти заплата заради банкова грешка

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес