X
 
 

БАБХ също "проследи файловете" и обвини гледащите прасета в двора си за африканската чума

4254 3
photo of БАБХ също "проследи файловете" и обвини гледащите прасета в двора си за африканската чума
Снимка: БГНЕС
Заразата в свинекомплекса в село Николово влезе поради много причини – не се спазиха изискванията за намаляване на броя на дивите прасета, нямахме и голяма информация какво се случва със заболеваемостта по дивите прасета, има и много контакти с Румъния. Така д-р Миленка Димитрова, която отговаря за здравето на животните в свинекомплекса в Голямо Враново коментира ситуацията.

Димитрова каза пред БНТ и друго – че след среща в София с МЗХ не се говори за допълнителни мерки за овладяване на африканската чума. "Институциите в България все още се затрудняват да изпълняват своите задължения", каза ветеринарният лекар.

Учени ще разясняват на животновъди в Плевенско Африканската чума по свинете

Учени и преподаватели от Лесотехническия университет ще разясняват на животновъди в Плевенско всичко за болестта Африканска чума п...

Според нея, по най-бързият начин трябва да се открият и изгорят умрелите от африканска чума диви свине. Освен това – да се унищожат прасетата, гледани на частно, от малки стопани.

Отговорът на БАБХ

Следим ситуацията още откакто африканската чума се появи в Европа, увери зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров. Той заяви, че "ако се проследят файловете", щяло да се види как БАБХ акцентирала върху това да не се гледат прасета от малки стопани, на село в двора. За съжаление обаче нещата не се случили както трябва – хората продължили да си гледат прасета в дворовете, по думите на Александров.

"Свине в заден двор може да се отглеждат – при регистрация и по регламентите", каза още зам.-изпълнителният директор на БАБХ, който се оплака, че никой не се регистрирал и Агенцията постоянно брояла кой гледа прасета "домашно" край големите свинекомплекси.

БАБХ обясни защо умъртвяват прасетата в Николово с пожарникарска пяна

Във връзка с публикации от днес, 22 юли, в социалните мрежи и медиите, свързани с огнищата на АЧС в страната и мерките, които се предпр...

Попитан обаче за мерките относно дивите свине и обвиненията на ловците за липса на сътрудничество с БАБХ, Александров отрече – имало възможност ловците да ловуват още от миналата година целогодишно, но "поради различни причини" това не се случило. Александров заяви и, че по европравила не можело да се ползват ловни кучета за лов на болни диви прасета, защото щели да разпръснат вируса и не се съгласи, че същото правят и диви хищници.

Иначе, обезщетение за избити свине ще има "по пазарна цена". Само за фермата в Николово обезщетението се очертава около 2 млн. лева. Попитан дали сме поискали помощ от ЕС, Александров отвърна, че е поискана, но не уточни точните параметри.

Колко ще струва свинското?

Може и да стане свинското деликатес, предупреди Цветан Илиев, представител на Асоциацията на индустриалните свиневъди. По думите му, от началото на април-май имало 35% поскъпване на свинското в световен мащаб. Илиев каза и, че свиневъдите са много притеснени, защото гледащите домашните прасета ги крият, колят ги, използват месото и така пренасят вируса. Той настоя държавата да се намеси решително, включително с армия и жандармерия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  къде е Нинова с козичките и тъпата баба и къде е сина й , не трябва да ги пускат такива в САЩ, мръсни долни лъжливи комунисти служещи на Путин
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Хахахаха. ти очевидно не знаеш що е Сащ ? Казвам ти по престъпна и долна държава от тях няма , НЕ Е ИМАЛО и не знам дали ще има изобщо държави в бъдеще. Сащ са ГНОЙНАТА ПЪПКА НА Сатаната. Тази държава е не само такава , тя е и опасна и за Слънчева системата и всички нейни обитатели. Няма думи в никой човешки език достатъчно ясни и точни за да опишат какво представялват Сащ.
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  А , кога ще се разследва възможноста за диверсия от Враждебни Промигрантски сили. Всички знаем кои са ? Направо ситуацията е диверсия и такова подвластно на ес правителство трудно , даже и невъзможно би се справило с подобна направо война срещу нас. Не може да се гаси плахо пожара , а подпалвалча/ Враждебното вражеско либерало*ислямистко нпо/ да бъде необезпокоявано по масите с тази власт или с ча виж още ›› ст от тази власт и опозиция.