БАБХ също "проследи файловете" и обвини гледащите прасета в двора си за африканската чума

7633
БАБХ също "проследи файловете" и обвини гледащите прасета в двора си за африканската чума
Снимка: БГНЕС

Заразата в свинекомплекса в село Николово влезе поради много причини – не се спазиха изискванията за намаляване на броя на дивите прасета, нямахме и голяма информация какво се случва със заболеваемостта по дивите прасета, има и много контакти с Румъния. Така д-р Миленка Димитрова, която отговаря за здравето на животните в свинекомплекса в Голямо Враново коментира ситуацията.

Димитрова каза пред БНТ и друго – че след среща в София с МЗХ не се говори за допълнителни мерки за овладяване на африканската чума. "Институциите в България все още се затрудняват да изпълняват своите задължения", каза ветеринарният лекар.

Учени ще разясняват на животновъди в Плевенско Африканската чума по свинете

Учени и преподаватели от Лесотехническия университет ще разясняват на животновъди в Плевенско всичко за болестта Африканска чума п...

Според нея, по най-бързият начин трябва да се открият и изгорят умрелите от африканска чума диви свине. Освен това – да се унищожат прасетата, гледани на частно, от малки стопани.

Отговорът на БАБХ

Следим ситуацията още откакто африканската чума се появи в Европа, увери зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров. Той заяви, че "ако се проследят файловете", щяло да се види как БАБХ акцентирала върху това да не се гледат прасета от малки стопани, на село в двора. За съжаление обаче нещата не се случили както трябва – хората продължили да си гледат прасета в дворовете, по думите на Александров.

"Свине в заден двор може да се отглеждат – при регистрация и по регламентите", каза още зам.-изпълнителният директор на БАБХ, който се оплака, че никой не се регистрирал и Агенцията постоянно брояла кой гледа прасета "домашно" край големите свинекомплекси.

БАБХ обясни защо умъртвяват прасетата в Николово с пожарникарска пяна

Във връзка с публикации от днес, 22 юли, в социалните мрежи и медиите, свързани с огнищата на АЧС в страната и мерките, които се предпр...

Попитан обаче за мерките относно дивите свине и обвиненията на ловците за липса на сътрудничество с БАБХ, Александров отрече – имало възможност ловците да ловуват още от миналата година целогодишно, но "поради различни причини" това не се случило. Александров заяви и, че по европравила не можело да се ползват ловни кучета за лов на болни диви прасета, защото щели да разпръснат вируса и не се съгласи, че същото правят и диви хищници.

Иначе, обезщетение за избити свине ще има "по пазарна цена". Само за фермата в Николово обезщетението се очертава около 2 млн. лева. Попитан дали сме поискали помощ от ЕС, Александров отвърна, че е поискана, но не уточни точните параметри.

Колко ще струва свинското?

Може и да стане свинското деликатес, предупреди Цветан Илиев, представител на Асоциацията на индустриалните свиневъди. По думите му, от началото на април-май имало 35% поскъпване на свинското в световен мащаб. Илиев каза и, че свиневъдите са много притеснени, защото гледащите домашните прасета ги крият, колят ги, използват месото и така пренасят вируса. Той настоя държавата да се намеси решително, включително с армия и жандармерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика