X
 
 

Откриха огнище на африканска чума в стопанство със 17 000 свине

5790 3
photo of Откриха огнище на африканска чума в стопанство със 17 000 свине
Снимка: БГНЕС
Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на Африканска чума по свинете в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщиха от БАБХ. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине на различна възраст. Обектът се намира на 9 километра от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база "риск", свързан с епизоотичната обстановка със заболяването.

Засилени мерки за превенция на африканската чума по свинете

Расте броя на огнищата на африканска чума по домашните прасета у нас. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се доп...

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани прасета. Месо и продукти, добити от животни от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване. 

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в трикилометровата предпазна зона, при спазване на изискванията за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане или умъртвяване. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в десеткилометровата зона. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места. Ще се вземат проби за вирусологично изследване, за да се гарантира откриването на заболяването.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени, предупреждават от БАБХ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И копитцата...ха ха
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И по колко прасета ще трепят на ден ....ако са по 500 ще им трябва един месец да ги изтрепят или ше им пуснат газ и за 2 часа всипко е труп...а какъв трал за заравяне ...ебаси масовия гроб ше е ,накога като го открият архелозите скед 300 годкни кога правяг магистрала а.....смях смях и лъжа к измама,простк ще ги изпапакаме на сужуци и нема и да знаем.....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Барабар с костите,кожата и козината....ха ха
  : 0 !
Последно в Актуално