Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

13 март 2024, 09:43 часа • 1048 прочитания

Граждански протест организират хората от Добрич по повод убийството на 56-годишния Живко Маринов, съобщава БНР. Те ще се съберат днес (13.03) пред Съдебната палата и ще поискат справедлив процес и адекватна присъда, имайки предвид тежкото престъпление на задържания. Освен това те ще настояват за създаването на програма за превенция на противообществените прояви.

На 7 март следобед е забелязано тялото на мъж в градския парк в Добрич. Екипът на Спешна помощ пристига на място и установява, че жертвата на престъплението е починала. До смъртта се е стигнало вследствие на прободни рани от нож. Установен и задържан е 31-годишен мъж, който страда от психично заболяване.

Още: Протест и контрапротест: Свещеници и миряни едни срещу други (СНИМКИ)

Кой организира протеста?

Организатор на протеста пред Съдебната палата днес е Венцислав Великов, който е един от първите, натъкнали се на тялото на убития Живко Маринов вечерта на 7 март. По думите му с протеста си те искат да покажат на институциите, че гражданското общество в Добрич все още е живо.

Пред Съдебната палата ще бъде изчетено и отворено писмо до множество институции, в които те поставят въпроси относно данните за настоящото убийство, както и за предходните престъпления, извършени от задържания 31-годишен мъж. Към момента протестиращите няма да искат оставки, но са категорични, че биха го направили, ако не получат исканите от тях отговори.

Протестиращите ще настояват и за формирането на група от граждани и представители на местната власт за изготвянето на съвместна програма за превенция и сигурност в Добрич.

Още: "Овча купел - без страх и насилие": Организиран е нов протест срещу мигрантите в София

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес