Полиция обезопасява Москва

3480
Полиция обезопасява Москва
Снимка: Getty Images/Guliver

Московската полиция поиска от руската Първа футболна лига нещо безпрецедентно – да промени календара на мачовете и премести оживеното столично дерби между отборите на „Спартак“ и „Динамо“ на друга дата, вместо на трети август (събота), когато трябва да се играе мачът. Това пише руското издание "Коммерсант", цитирано от агенция "Фокус".

Праоохранителните органи се опасяват от възможни безредици по време на мача, който съвпада с насрочения за същия ден опозиционен протест, който вероятно ще се проведе, въпреки че не получи разрешение от властта. Това извежда на преден план опасната възможност на полицията в руската столица да не ѝ стигнат силите, за да се справи едновременно със задачата да държи феновете под контрол, както и да се противопостави на протестиращите, макар организаторите на демонстрацията да обявиха, че смятат да проведат мирно събиране. В същото време от ръководството на футболното първенство не бързат с решението си, засягащо едно от най-оживените събития през сезона.

Захарова: Париж не трябва да учи Москва за протестите

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, че Париж не трябва да учи Москва как да реагира ...

Според източници на вестника от руското МВР, организаторите на протеста са твърдо решени да го проведат в събота, макар и без разрешението на градските власти, така че топката е в ръцете на футболната асоциация.

Изданието припомня, че за друга голяма среща, тази между ЦСКА (Москва) и „Динамо“, която се игра на 5 март 2019 г., столичната полиция мобилизира хиляда и осемстотин полицаи, а за дербито между ЦСКА и „Спартак“ от септември 2018 г. - две хиляди души.

В същото време на протеста на 27 юли, когато бяха арестувани около хиляди души заради безредици, по данни на МВР е имало общо не повече от 3,5 хил. демонстранти, искащи опростяване на процедурата за регистрация на кандидат за кмет на Москва, тъй като според тях пред опозицията съзнателно се създават пречки в процеса.

Според западни медии на протеста от края на миналия месец са се събрали по-голям брой хора. Ако в събота, когато от руското МВР предвиждат най-малко седем хиляди недоволни, се стигне до сблъсъци между протестиращи и полиция, това би могло, в комбинация с мача, да създаде сериозна опасност от хаос в Москва.

Със сила и палки – методите срещу политическата опозиция в Москва (ВИДЕО)

Над 1000 души са задържани след вчерашния пореден голям протест в Москва – заради масовия отказ на отговорните власти да регистри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа