Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

15 май 2024, 17:01 часа • 1910 прочитания

Словашкият президент Зузана Чапутова остро осъди днешното "брутално и безразсъдно нападение" срещу министър-председателя Роберт Фицо.

„Шокирана съм. Пожелавам на Роберто Фицо много сили в този критичен момент, за да се възстанови от нападението“, заяви държавният глава.

Още: Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

В следобедните часове на 15 май премиерът на Словакия беше прострелян в опит за покушение. Нападателят се е крил в тълпата, събрала се да чуе изявление на Фицо след среща на кабинета. Той е задържан от полицията, а премиерът е откаран в болница и състоянието му се определя като тежко.

Още реакции в подкрепа на Роберт Фицо

„Шокиран и ужасен съм от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо в Хандлова. Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че премиерът Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", заяви ръководителят на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка, цитиран от местната медия HNonline.sk.

"Ужасени сме от нападението срещу министър-председателя на Словашката република. Не можем да толерираме подобно поведение в едно цивилизовано общество към когото и да било. Всички трябва да се обединим срещу всяка форма на насилие. Нападението срещу министър-председателя е нападение срещу словашката държавност и суверенитет. В този момент е необходимо да се направи всичко, за да се успокои обществото. Категорично осъждаме агресията, насилието и нападенията срещу политици и други държавни служители. Пожелаваме на министър-председателя скорошно възстановяване и мислим за него в молитвите си", пише Християндемократическото движение.

Снимка: Getty Images

Председателят на "Прогресивна Словакия" информира, че днешният протест на опозицията се отменя. „Отменяме днешния митинг в подкрепа на RTVS с оглед на нападението срещу министър-председателя. Призоваваме всички политици да се въздържат от всякакви изявления и действия, които могат да допринесат за ескалация на напрежението", добави той.

За какво точно говори Шмечка - припомнете си тук: Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО).

Заместник-председателят на парламента и лидер на коалицията SNS (Словашка национална партия) Андрей Данко изрази подкрепата си за партия SMER и премиера Роберт Фицо, който е част от нея. Данко вярва, че обстоятелствата ще бъдат разследвани. Според него е очевидно, че това е "резултат от социален конфликт".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес