Слави не става - давайте пак, лапнишарани

25380
Слави не става - давайте пак, лапнишарани
Снимка: Фотограф: Жоро Манолов

С голям апломб в сряда вечерта (31 юли) приключи "Шоуто на Слави" - след почти две десетилетия. Апломбът е следният - Слави ще прави партия.

България може да се похвали с много уникални черти във всякакъв аспект, но днес ще се спра на една от уникалностите, които най-много ни пречат - да правим това, от което не разбираме. В случая със Слави - от политика.

Макар мнозина да си мислят, че политиката е за всеки, всъщност не е. Ако беше така, България щеше да е далеч по-добра държава. И нека в следващите редове да се аргументирам защо Слави Трифонов не е "спасителят".

1. Той не е чужд на статуквото. Достатъчно е само да напомним едно от най-скандалните събития в историята на прехода ни - рожденият ден на Вежди Рашидов през 1996 година. Може би мнозина читатели на Actualno.com си спомнят, може би мнозина не знаят заради по-младата си възраст, но тогава България гладуваше - благодарение на БСП. Гладувахме, ама истински - не като на кино. И в тези дни на крайна мизерия, Рашидов направи рожден ден като от "Хиляда и една нощ" - с покровителството на "Мултигруп" и Илия Павлов. Е, там един от гостите е Слави Трифонов - вижте кадрите в долното видео, в самия край се появява и шоуменът-политик - от 5:38 минута нататък. Който няма достатъчно акъл да се сети защо точно хората в клипа са гости на точно това позорно събитие, да пее "Нема такава държава".

2. Трифонов направи заявка за партия с идеята да узакони постигнатото на референдума, който организира - сам си го каза. А какво всъщност излезе от референдума - държавната субсидия за партиите да е 1 лев на глас. Е, това стана, прясно-прясно. Стана обаче и друго, макар да отиде в Конституционния съд, не че това е някаква утеха - като няма пари от гласове, има пари от дарения от бизнеса, без таван. Който е на власт, ще намери и как да "стимулира" бизнеса да му дарява - че и от държавните компании ще може да идват "дарения", нали и те са юридически лица. По точно този повод - с безконтролните дарения, Трифонов не е много шумен - защо ли? Директна последица от недомисления му въпрос на прословутия му референдум! Политическа последица!

Какво друго имаше в референдума - гласуването по избори и референдуми да е задължително. Ами и в момента е задължително да гласуваш. Избирателната активност на последните евроизбори да я припомня - 30%. Чуден ефект от "задължителността". Народът ни е казал - насила хубост не става. Пак двойка в шоуменското политиканстване!

Последното от референдума - мажоритарната система. Ах, тази чудна шоуменска панацея. За несъстоятелността ѝ ще припомня две неща - и те няма да са политически, а чисто практични. Първо, Трифонов сам не дойде да си защити референдума в цели два пъти в ключови моменти. Единият дори беше на организирана от него и екипа му среща с политици! Вторият - в комисия в парламента. Второ, районирането по бъдещата мажоритарна система! Представената от екипа на Трифонов карта на България с районите по мажоритарната система всъщност е пълна с дупки! Като съдрана дреха, ако на някой му трябва сравнение - в линка в предното изречение има достатъчно нагледни примери с картинки! Та като по толкова важен въпрос имаме две такива безумия, какво очакваме - да стане нещо добро и брилянтно? Когато една работа тръгва с крива основа, ясно къде ще свърши ...

3. След като се заявява като политик, редно е Слави Трифонов да погледне и по-далеч от референдума си. Например, да каже какви политически идеи ще защитава - който ще става политик, така прави и така трябва да прави. Да коментира наболели за държавата структурни проблеми, от гледната точка на политик - като здравеопазване, образование, правосъдие, които са основите на една държава. Да, правосъдие особено - справедливост. Една поредна Гешфтура се оформя стремително в правосъдието ни - г-н Трифонов мнение дали няма да изкаже вече? Защо не дойде на 29 юли пред Съдебната палата да попее "Нема такава държава"? Във Facebook поне да беше казал нещо ... ?!?!?! Или ще говори при избран вече Гешев, когато ще е все тая?

Стара като света политическа аксиома е да се възползваш от късата памет на избирателите и да им подрънкаш на емоционалната струна. Политическият проект на Слави Трифонов има потенциал да прибере десетина процента вот - на тези, които не са доволни от България и които всъщност не си дават сметка как може да станат доволни. Те са сериозен фактор в политиката ни - те издигат патерици и златни пръсти. През годините такива патерици и пръсти, ставащи от златни в средни, достатъчно видяхме - обаче всъщност явно не са ни достатъчно. А патериците също имат една характерна особеност - изтъркват се. Пожелавам на "Нема такава държава" да не стане поредната патерица - искрено. Но изключително сериозните ми съмнения ще останат до доказване на противното!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com