Искаш да снимаш оградата на границата с Турция - в радиус от 300 метра не може

4971
Искаш да снимаш оградата на границата с Турция - в радиус от 300 метра не може
Снимка: БГНЕС

От днес всеки, който желае да "осъществи законоустановена дейност" на поне 300 метра от оградата по границата с Турция, ще трябва да получи специално разрешение от МВР. За това съобщава Министерството на вътрешните работи.

Причината – оградата вече е обект от значение за националната сигурност. Затова се създава и специална зона за сигурност около съоръжението – от до 300 метра от самата ограда. Ако бъде дадено разрешение на някого да влезе в зоната, той задължително се придружава от гранични полицаи. Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до оградата и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция "Гранична полиция" или с директора на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово.

Част от оградата по границата с Турция се срути

Част от оградата по границата с Турция се е срутила. Високите води по пограничните реки са нанесли повреди по съоръжението. От Граничн...

Изрично се посочва, че дори да си законно в зоната за сигурност, не можеш да снимаш самата ограда или "прилежащ път". Освен това се забранява и "внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на оградата". Оградата се нарича от полицията ВВС (временно възпрепятстващо съоръжение).

Припомняме, че заради оградата по границата вече имаше няколко скандала, всичките от които по линия БСП – управляващи. През 2017 година, вече в разгара на предизборната битка бъдещият депутат от БСП Елена Йончева се скара с колегата си от ГЕРБ Делян Добрев точно на тема граничната ограда и дали всъщност е построено адекватно защитно съоръжение. Съмненията се увеличиха, след като Цветан Цветанов обясни как не можел да каже работят ли камерите по границата, защото щял да разкрие как може да бъде преодоляна оградата?! Вицепремиерът Валери Симеонов пък сезира прокуратурата заради твърденията на Йончева, че с една обикновена стълба оградата може да бъде премината и дори направи пиар акция с хеликоптер за доказателство колко е непреодолима оградата, която коства 200 млн. лева от парите на българските данъкоплатци, по думите на Цветанов. След като Цветанов каза, че оградата вече е завършена, вътрешният министър Валентин Радев призна, че имало още 5 километра за довършване и правителството одобри да бъдат похарчени още 1,2 млн. лева, а Румен Петков се подигра, че местните баничари имат ключовете от порталите в оградата.

В крайна сметка граничната ограда стана обект на националната сигурност т.е. информацията за нея вече е секретна и е държавна тайна да знаем къде оградата я има и къде не, което не спря Елена Йончева да извади снимки как въпросната ограда бива прескачана от мигранти. Заради това БСП поиска оставките на Валери Симеонов и Валентин Радев, но нищо такова не се случи, защото явно беше възприета тезата на военния министър Красимир Каракачанов, че "е нормално някой някъде да прескочи". И бежанската политика на България възприе принципа "аз мигрантите, които прескачат, щях да ги върна с два шамара" - пак с автор Красимир Каракачанов.

В началото на тази година пък беше прието оградата да се поддържа без обществени поръчки - малко след като излезе информация, че фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, са се уредили с апетитни поръчки за строежа на оградата.

Симеонов: Няма корупция при изграждането на оградата по границата

Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ зап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com