Оградата по границата с Турция ще се достроява с още 1.2 млн. лв.

1824
Оградата по границата с Турция ще се достроява с още 1.2 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г. в размер на 1 224 000 лв. за изграждането на оградата по границата ни с Турция.

Те ще бъдат използвани за частта от оградата по поречието на Тунджа на територията на област Хасково.

МВР купува 28 т храна за служебните кучета за охрана на граници и летища

МВР търси доставчик на храна за служебни кучета на Главните дирекции “Национална полиция” и “Гранична полиция”,...

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна, се казва в съобщението.

Строителството започна преди 2 години при кабинета "Орешарски". Тогава бяха построени първите 30 километра - без обществена поръчка и с мотив за спешност, а БСП бе остро критикувана от ГЕРБ за липсата на конкурс и подхода "на тъмно".

Имаше и скандал, тъй като една от основните компании бе на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев - "Завод за пружини". Тя бе избрана да достави режеща тел. Цената на километър ограда бе около 250 хил. лв. и имаше подозрения, че е необосновано завишена.След идването на власт на ГЕРБ обаче порочната практика на строителство бе конкурс продължи, при това на много по-високи цени.

В началото на годината депутатите дори приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. С тях съоръжението се квалифицира като обект от национална сигурност, което позволява процедурата по строителството му да се случи извън общия ред, предвиден от закона. Нуждата от спешност, бързи действия и защита на границите на България и ЕС са посочени и като основен аргумент.

България ще охранява границата си с Турция с армия, обяви Каракачанов

България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Турция. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир...

Сметките пък сочат, че километър от съоръжението сега излиза над милион лева, или 4 пъти повече от цената на километър за първите 32 километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...