Сашо Диков разби на пух и прах ръководството на БНТ пред СЕМ

30053
Сашо Диков разби на пух и прах ръководството на БНТ пред СЕМ
Снимка: Личен архив

БНТ се намира в плачевно състояние. Телевизията е в ужасяваща криза. Това заяви Сашо Диков по време на изслушванията пред Съвета за електронни медии (СEМ) за избора на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Чувствам се особено в тази си роля. Ще кажа много тежки и неприятни думи за телевизията, в която съм бил. Знам в какво може да се превърне Националната телевизия и тези тежки думи се отнасят за ръководството, започна изложението си Диков. "Вярвам обаче, че в телевизията ще се намерят кадърни и свестни хора и като журналисти, и като оператори, и други технически лица, които да искат да работят по съвсем различен начин", подчерта журналистът.

"Нямам колебание да кажа, че това, което представлява БНТ, е едно огромно престъпление на група хора, на които вие дадохте властта преди години. Това, което се предлага от БНТ, е под всякаква критика, но умишлено ще търся най-меките думи от уважение към телевизията. Това е престъпление към аудиторията и към тази древна професия - журналистиката. ​Това е и престъпление към 60-годишната институция БНТ", заяви Сашо Диков. По думите му това, което липсва, не само в журналистиката, но и в БНТ, е истината. Ние сме изправени пред това да не знаем каква е истината за телевизията - кой-какво работи там и за какво му се плаща.

Кошлуков призна: БНТ е в практически фалит

Българската национална телевизия е в практически фалит. Това обяви временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кош...

"Дал съм примери в моята концепция за слугинаж и спестяване на истината. В пика на "Апартаментгейт" предаването "Референдум" се занимаваше с бъдещето на Турция. Наистина са христоматийни примерите. Сваля се едно от най-силните предавания в БНТ "Открито" и няма никакво обяснение, няма никакви мотиви. Имаше протести пред телевизията, екипи на предаванията пишеха декларации. Естествено не забравям и последното проучване на Reuters институт, че в БНТ има най-високо доверие. Когато със 7% си начело, звучи като "Добре играхме, ама загубихме", върна времето назад в своето изложение Сашо Диков.

Според него данните, които се дават от пипълметричните агенции, са убийствени за Националната ни телевизия. И по двете агенции БНТ е пет пъти по негледаема, а БНТ2 е едно тотално недоразумение.​ БНТ е абсолютен аутсайдер на рекламния пазар, подчерта още Сашо Диков. Той предложи да се тръгне на разговор с властта за уреждането на финансовите въпроси на телевизията.

По думите му трябва промяна на каналите на БНТ, за да станат те атрактивни и за зрителите, и за рекламодателите. Сашо Диков отново повтори, че става дума за "чудовищно източване" на телевизията и посочи за пример предаването "Стани богат", за което се появиха спекулации, че за един епизод се заделят по 22 000 лева. За Световното по футбол са дадени 7 милиона за права, а 5 милиона са върнати при незапълнени рекламни блокове при очевадната некадърност на хората от рекламния отдел, каза Диков.

"Написал съм какво с тези 1268 служители на БНТ да се случи: сядаме и гледаме с какво се занимават всеки един от тези служители. Първото нещо - ще искам отчет за последния месец кой-каква работа е свършил в тази телевизия", подчерта кандидатът за генерален директор на обществената медия. Сашо Диков обобщи, че с 80-те милиона, които БНТ всяка година получава, накрая излиза нискокачествена продукция, която никой не иска да гледа. За БНТ2 Диков предложи да се превърне в информационно-публицистичен канал.

Граждани поискаха оставката на Кошлуков с протест пред БНТ

С викове "Оставка" тази вечер (11 февруари) граждани поискаха освобождаването на програмния директор на Българската национална телевизи...

За парите на БНТ Сашо Диков припомни, че досега телевизията е била свещената крава, която никой не иска да пипне, по отношение на субсидията. Дано на всеки да е станало ясно, че не може по този начин, не може 60-70 милиона да потъват и да не се знае къде отиват. Убеден съм, че с тези пари може да се прави много по-качествена програма, каза още журналистът по време на изслушването си пред СЕМ.

Един от членовете на Съвета, Бетина Жотева, похвали концепцията на Диков за развитието на каналите на обществената медия, но изрази скептицизъм дали Сашо Диков като евентуален генерален директор ще успее да ги разработи предвид средствата, които телевизията получава.

Защо БНТ се намира в практически фалит, прочетете в този материал.

Може да гледате цялото изслушване на Сашо Диков тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

На прага на избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни?

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com